Čudežna zel

Z rmanom je Ahil zdravil vojake

M.K.
28. 5. 2023, 20.56
Deli članek:

Rman so že od nekdaj uporabljali kot zdravilno rastlino, pogosto pa tudi kot dodatek k jedem, ponekod celo kot aromo pri varjenju piva. Njegova široka uporaba glede na lastnosti tako sploh ne preseneča.

dreamstimež
rman, zelišče, pokončna

Pomladni sprehodi čez travnike nam omogočajo številne možnosti učenja, spoznavanja in odkrivanja novih poti ter zdravilnih rastlin. Med njimi je tudi rman, ki ga babice še kako dobro poznajo in ga pogosto uporabljajo pri pripravi čajev zoper prehladna obolenja. A rman nam omogoča tudi številne druge možnosti uporabe, zato mu je vredno nameniti nekaj več pozornosti.

Sladek cvetlični vonj

Rman najdemo skorajda na vsakem slovenskem travniku. Je trajnica in zraste do 50 centimetrov visoko. Ima pokončno in čvrsto, nekoliko lesnato steblo ter raste iz plazeče korenike. Listi so suličasti in dlakavi, izmenično nameščeni. Cvetni koški pa so urejeni v socvetja, ki se bohotijo v beli do temno rožnati barvi. Rman zacveti v maju in nato cveti vse do septembra. Na cvetnih koških pogosto srečujemo čebele, če ga povohamo, pa nas očara s sladkim cvetličnim vonjem.

Številne zdravilne učinkovine

V rmanu najdemo bogato paleto eteričnih olj in drugih učinkovin. V ljudskem zdravilstvu se pogosto uporablja za blaženje vnetij, prebavnih težav in prekomernega potenja. Poznan je tudi kot zaviralec krvavitev. Izvleček rmana deluje protimikrobno in je učinkovit proti številnim organizmom, ki povzročajo slabost, bruhanje in drisko. V eni izmed raziskav so potrdili tudi njegovo antioksidativno delovanje. Sicer pa njegovo uporabo priporočajo tudi pri spodbujanju teka in zoper bolečine v zgornjem delu trebuha, saj deluje protivnetno in spazmolitično (proti krčem). Poleg flavonoidov, salicilne kisline, vitamina C in folne kisline je doslej strokovnjakom iz rmana uspelo izolirati že več kot 100 spojin, kar o njegovi široki uporabnosti in cenjenosti priča tudi danes.

dreamstime
rman, cvet, obrez