Zanimivosti

Papuk, najlepša gora v Slavoniji - zeleni otok Panonskega morja

Oglasno sporočilo
29. 5. 2023, 08.34
Posodobljeno: 6. 6. 2023, 08.36
Deli članek:

Glavna značilnost vzhodnega dela Hrvaške - Slavonije - so nižinske ravnine z velikimi obdelovalnimi površinami. Iz tiste ravnice, ki je bila nekoč dno Panonskega morja, se dvigajo gore skoraj tisoč metrov nad morsko gladino. Ena od teh gora je Papuk - najlepša gora v Slavoniji.

Papuk Jankovac. Foto: Ivo Biocina

Naravni park Papuk na Hrvaškem, leta 2007 uvrščen na Unescov seznam svetovnih geoparkov, je eden najlepših naravnih biserov na Hrvaškem ter ga pogosto imenujejo tudi "zeleni otok Panonskega morja". Nahaja se v vzhodni Hrvaški, blizu mesta Požega, in je eden največjih hrvaških parkov narave.

Območje je pretežno gozdnato, z velikimi zelenimi površinami, ki so območja za rekreacijo in sprostitev. “Zeleni otok” je popoln počitniški kraj za vse, ki iščejo mir,  a tudi tiste, ki ne morejo brez aktivnosti in adrenalina.

Edinstvena regija je bila dolgo časa izoliran od ostalega dela Hrvaške zaradi svoje geografske lege in lege na stičišču geoloških formacij. Zaradi tega je razvila veliko edinstvenih vrst rastlin in živali, ki jih ni mogoče najti drugje na Hrvaškem. Obiskovalci si lahko ogledajo številne naravne znamenitosti, kot so slapovi, planinska jezera, jame in vodni izviri, ali pa se odpravijo na pohodniške ali kolesarske poti.

Papuk, Jankovac. Foto: Antun Cerovecki

Poleg tega ima Papuk tudi bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, saj so se na območju naselili Iliri, Rimljani in srednjeveški križarji. Na območju lahko obiskovalci vidijo ostanke srednjeveških gradov, starodavnih cerkva in drugih kulturnih spomenikov.

Papuk je idealen kraj za obiskovalce, ki se želijo umakniti od mestnega vrveža in uživati v naravi ter odkrivati zgodovino in kulturo regije. In menda je to del Hrvaške, kjer se kuhajo take dobrote kot pri nas v Prekmurju, zato tam zagotovo ne boste lačni in žejni.

7 razologv, zakaj obiskati Naravni park Papuk:

1. Prvi eko kamp Duboka na celinski Hrvaški

V iskanju antistresne terapije, popolnega miru, harmonije in resničnega sobivanja z naravo je prvi eko kamp Duboka v celinski Hrvaški odlična izbira. Nahaja se na samem vhodu v Naravni park, v kraju Velika, v prelepi gorski dolini ob potoku Dubočanka. Posebnost kempa je stranišče s čudovitim razgledom. 

Kraj Velika je bil poznan že v srednjem veku, danes pa je poznan kot destinacija, ki ponuja vse več zanimivosti za rekreacijo – sprehajanje, pohodništvo, poleti kopanje, pozimi smučanje in sankanje, športno plezanje, jahanje, gorsko kolesarjenje in jadralno padalstvo.

V kempu najdete tudi zabaven adrenalinski park, ki je razpet med krošnjami in ponuja kup zabavnih postaj, skozi katere se morate prebiti prek elementov. Raj za otroke.

Papuk, Jankovac. Foto: Alan Čaplar

2. Jankovac, gozd in park

Jankovac, čudovita dolina, je priljubljena destinacija za družine, ki želijo uživati v naravi. Na tem mestu je veliko otroških igral, zanimivih sprehajalnih poti in piknik prostorov.

Gorska dolina Jankovac, polna svežine in romantike, je že od nekdaj privlačna za vsakega ljubitelja narave, gora in miru. Zaradi svoje izjemne naravne lepote je bil Jankovac leta 1955 razglašen za zaščiten park gozd. V čarobnem zelenju gozda se nahaja biser z dvema jezercema. V vsakem kotičku bujne vegetacije se skriva domovanje neštetih vrst ptic, metuljev in divjadi.  Jankovac lahko raziskujete peš ali pa na dveh kolesih, z izposojo gorskih ali električnih koles ali pa si drznite zapluti s kanuji in pustite, da vaša domišljija buri pravljične prizore, ki jih ponuja ta slovanska idila. Privoščite si nekaj tradicionalnih specialitet v Planinski hiši in vse skupaj ovekovečite s fotografijo pred čudovitim razgledom na 35 metrov visok slap Skakavac, edinstven v Slavoniji. Prepričajte se sami, zakaj vsako leto vse več obiskovalcev gozdni park Jankovac prepoznava kot turistično uspešnico na celini.

Kamp Duboka. Foto: Nina Đurđević

3. Rupnica

Rupnica je spektakularna dolina z zanimivimi geološkimi formacijami, ki jih je ustvarila erozija. Rupnica je najpomembnejša geološka lokacija na Papuku, ki je bila leta 1948 proglašena za prvi hrvaški geološki naravni spomenik. Gre za fenomen, nastal iz vulkana. Rupnica je tako naraven mozaik iz kamnov, naloženih v obliki ogromnih kamnitih stebrov.

4. Podzemlje polno netopirjev

Podzemlje Papuka - številne jame in vrtače - so življenjski prostor zanimivih vrst nevretenčarjev, pomembne pa so predvsem kot prezimovališča in mesta razmnoževanja netopirjev. Nahajajo se na najvišjem, kraškem predelu Papuka in Krndije. V ponoru Uviraljka je zabeleženih prezimovanje 11 vrst netopirjev, zaradi česar je ponikalnica pomembno prezimovališče netopirjev v evropskem merilu.  Brezno Uviraljka sestavlja več kot 200 metrov dolg labirint ozkih kanalov, globoko pa je več kot 30 metrov. Jama Kovačica je edinstvena več kot 100 metrov dolga vrtača. Jama Suhodolka je najgloblja jama v celinskem delu Hrvaške in je globlja več kot 90 metrov. V podzemlju Papuka je zabeleženih več kot 80 vrst živali. Tukaj živi troglobiontna vrsta kozic iz rodu Niphargus. Je prava podzemeljska vrsta živali, saj nima pigmenta na telesu in razvitih oči.

Rupnica. Foto: Goran Saletto

5. Hiša Panonskega morja

 Na južnih pobočjih Papuka, od vasi Vrhovci do Velike, najdemo največ miocenskih skladov s fosili, ki pričajo o nekdanji obali »Slovanskega arhipelaga«. Prav zato je bila ta tema uporabljena za predstavitev in izobraževanje obiskovalcev tega dela Naravnega parka Papuk. Otroci in odrasli bodo navdušeni, saj je Hiša Panonsega morja zares skrbno načrtovana in interaktivno opremljena.  Ureditev in oprema centra za obiskovalce v Veliki – Hiše Panonskega morja je pomemben del projekta »Geozgodovine Unescovega Geoparka«. Projektantske aktivnosti so obsegale predstavitveni del znotraj objekta, pa tudi dvorišče, okoljski del v funkciji izobraževanja in izvedbe različnih delavnic na temo naravne in kulturne dediščine Papuka.

6. Geološko interpretacijska točka Zvečevo

Zunanja interpretacijska točka, ki je del projekta Danube GeoTour s fokusom na metamorfoza skal in procesov, ima poučno noto. Tu lahko primerjate kamnine in se navdušite nad geologijo.

Papuk, Ružica. Foto: Ivo Biocina

7. Papuk ima tudi gradove

Severno od Velike stoji Velički grad iz 13. stoletja. Nedaleč od Orahovice pa vas čaka Ružica, eden od najlepših starih gradov, dragocen primer gotske in renesančne umetnosti. To sta samo dva od skupaj osmih srednjeveških fortifikacijskih gradov, postavljenih na obronkih Papuka.

Hrvaška turistična skupnost