Gacek

Mačka najbolje ocenjena turistična atrakcija poljskega mesta

E. J.
16. 2. 2023, 08.54
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 09.24
Deli članek:

Gacek je prosto sprehajajoča se mačka, ki že leta živi v boksu na Kaszubski ulici v Szczecinu.

Facebook/zajem slike
Maček z imenom Gacek je postal najbolje ocenjena turistična atrakcija v poljskem mestu Szczecin, gledati ga hodijo celo iz Nemčije.

Velika črno-bela mačka z imenom Gacek je postala najbolje ocenjena turistična atrakcija v poljskem mestu Szczecin, z več kot 1000 ocenami v Googlu, ki so živali dale skoraj popolno povprečno oceno 5 zvezdic. Gacek (čigar ime v poljščini pomeni dolgouhi netopir) je prosto sprehajajoča se mačka, ki že leta živi v boksu na Kaszubski ulici v Szczecinu.

Leta 2020 je lokalna tiskovna hiša Szczecinie opazila, da je »kralj Kaszubske ulice« začel privabljati občudovalce – vključno z obiskovalci iz sosednje Nemčije – potem ko je objavila video o njem, ki ima zdaj 4,5 milijona ogledov na Facebooku in YouTubu.

Gacekova slava je od takrat še rasla, saj so številni recenzenti v Googlu ugotavljali, da so pripotovali iz vse Poljske in celo iz tujine, da bi ga videli. »Vredno je bilo potovati tri ure, da bi se počutil prezrtega. Priporočam,« je zapisal eden od obiskovalcev.

»Letel sem iz Osla s tranzitom v Gdansku, da bi videl Gaceka. Kot je bilo pričakovano, mi ni posvečal nobene pozornosti, zaradi česar je bila izkušnja popolnoma koristna,« je dodala še ena ocena s petimi zvezdicami.

zajem zaslona
Gacek je dobil 5 zvezdic.
Vsi obiskovalci pa niso bili zadovoljni. "Raje imam pse," se glasi ocena z eno zvezdico. "Ukradel je klobaso," pravi drugi. Nekateri komentarji izražajo tudi zaskrbljenost, da ima Gacek prekomerno telesno težo – morda zaradi priboljškov, ki so mu jih priskrbeli obiskovalci. Mestno zavetišče za živali je pozvalo ljudi, naj ga ne hranijo, ugotavlja novičarsko spletno mesto Gazeta.pl. Napis ob njegovem domu poziva, da če kdo želi Gaceku dati prigrizke, naj jih pusti v zaprti embalaži, ki jo bo lastnik odprl.

"Z veseljem poziram za slike, vendar me prosim ne božajte, ko spim," dodaja.

Leta 2021 je pes, ki se je redno pojavljal na balkonu v Gdansku, še enem mestu na poljski baltski obali, prav tako postal najvišje ocenjena lokalna turistična atrakcija v Googlu.

Vendar pa je bil po prejemu na stotine ocen iz neznanih razlogov odstranjen iz storitve.