Zanimivosti

Preobrazba: Manj je več

Mateja Špiranec
15. 2. 2023, 17.00
Deli članek:

Tokrat je bila preobrazbe deležna dijakinja, ki ima nekoliko k aknam nagnjeno kožo. Kako je vizažistki uspelo doseči, da kožne nevšečnosti niso bile več vidne?

Sašo Švigelj
Preobrazba 18-letne dijakinje

Ustvarjalci revije Bodi zdrava so tokrat na ličenje z dm-om povabili nadvse simpatično dijakinjo zadnjega letnika gimnazije Bežigrad, ki ima pri svojih 18 letih nekoliko k aknam nagnjeno kožo. Toda to ni bil prevelik zalogaj za vizažistko Jano Oblak, ki je Evo z naravno kozmetiko alverde v manj kot uri spremenila v pravo lepotico – z nobenimi vidnimi težavami s kožo. V čem je skrivnost takega ličenja? Kot pravi Jana, v pristopu »manj je več«.

Nečista in k aknam nagnjena koža je zelo pogosto stanje, ki se po navadi začne v puberteti, ko doživljamo velike hormonske spremembe. Hormoni, imenovani androgeni, stimulirajo žleze lojnice, da tvorijo več sebuma, kot je potrebno, to pa ovira normalno luščenje kože. Če koža tvori preveč sebuma in se kožne celice ne luščijo dovolj, se lahko to dvoje nakopiči v dlačnem mešičku in skupaj tvori mehak čep. Ta čep lahko povzroči, da stena mešička nabrekne, in nastane mozolj.

POSTOPEK LIČENJA

Prvi nasvet za ličenje nečiste kože, ki ga je z nami delila Jana, je, da je treba paziti, da taki koži s kremami ne dodajamo še dodatne maščobe. Negovati jo je treba z lahkimi vlažilnimi kremami, predvsem pa redno čistiti s primernimi izdelki za čiščenje nečiste kože.

Za tokratno ličenje je dm-ova vizažistka kožo najprej očistila z micelarno vodo, nanjo nanesla še tonik s salicilno kislino in nato tudi vlažilno kremo Balea s salicilno kislino in cinkom.

Sledil je nanos pudra, pri čemer je bila ključna uporaba gobice, s katero je Jana puder dobro vtrla v kožo in tako dosegla lepo prekrivnost ter boljšo obstojnost (na nekateri predelih pa je za boljšo prekrivnost nepravilnosti nanesla še korektor).

Sašo Švigelj
Pri nanosu pudra je bila ključna uporaba gobice, s katero ga je Jana dobro vtrla v kožo.

Sledil je nanos senčk in barvice za oči ter rahlo obarvanje lic, nato je bila že na vrsti maskara s silikonskimi ščetinami, ki ima učinek bolj ločeno oblikovanih trepalnic.

Nato je Jana obarvala še ustnice z rdečilom, odtenek je izbrala glede na Evino polt. Za piko na i k popolnemu videzu je na koncu s primerno barvico nekoliko popravila samo še videz obrvi in pred nami se je že smejala čudovita Eva.

dm
Vsi izdelki so na voljo v prodajalnah dm in na www.dm.si

Uporabljeni izdelki:

  • Tekoča podlaga in korektor, 10 Vanilla, 20 ml, alverde NATURKOSMETIK, 4,99 EUR
  • Maskara Schwung + Präzision, 10 ml, alverde NATURKOSMETIK, 3,99 EUR
  • Korektor Professional Perfect Cover Camouflage 01, 9 ml, alverde NATURKOSMETIK, 3,79 EUR
  • Krema proti aknam Hautrein, 50 ml, Balea, 2,49 EUR
  • Gobica za nanos pudra, 1 kos, ebelin, 2,49 EUR
  • Gobica za natančen nanos kremnega in tekočega pudra, 8 kosov, ebelin, 1,79 EUR

DOBRO JE VEDETI

Čeprav so glavni vzroki za kožo, nagnjeno k aknam, hormonski ali genski, obstaja še nekaj drugih dejavnikov, ki poslabšajo simptome:

  • prehrana, bogata z določenimi ogljikovimi hidrati,
  • čezmerno uživanje mleka in drugih mlečnih izdelkov,
  • kajenje,
  • težki ali komedogeni negovalni izdelki in ličila, ki mašijo pore.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.