SETI

Umetna inteligenca prepoznala osem možnih signalov Nezemljanov

J.P.
3. 2. 2023, 06.21
Deli članek:

Z umetno inteligenco so si pri iskanju že pomagali. Tokrat pa deluje zunaj okvirjev, ki so vsiljeni od človeka diktiranim algoritmom.

Profimedia
Lov na radijske valove iz vesolja

Algoritem umetne inteligence je določil osem radijskih signalov, ki bi lahko prišli od Nezemljanov. Je to preboj inštituta SETI, na katerega čaka svet?

Umetna inteligenca bi se lahko izkazala za uporabno pri iskanju zunajzemeljskih oblik življenja. Temu je povsem predan inštitut SETI, ustanovljen leta 1984. Ta neumorno prečesava nebo, da bi ujel radijske signale, ki jih tvorijo nezemeljski »tehnopodpisi«.

Takšni signali bi namreč lahko nakazovali obstoj zunajzemeljske tehnologije in s tem tudi inteligence.

Za zdaj več desetletij trajajoče iskanje še ni obrodilo sadov, a to bi se lahko spremenilo. Ali pa se je morda že.

Profimedia
Inštitut SETI že od leta 1984 prečesava nebo

Ni človeškega dejavnika

Ta oreh poskušajo streti z učenjem strojev (umetna inteligenca s podatki izboljša parametre iskanja in svoje zmogljivosti): s podatki teleskopa, ki jih zbirajo od leta 2016, je algoritem strojnega učenja analiziral 480 ur podatkov o 820 zvezdah ter identificiral osem zanimivih signalov, ki jih prejšnji algoritmi niso zaznali, razkriva objava v reviji Nature Astronomy.

Kot prvi avtor študije je naveden Peter Ma, študent Univerze v Torontu. Pojasnil je, da so si v preteklosti pri pregledovanju zbranih podatkov že pomagali z umetno inteligenco, a je zdaj drugače to, da so iz enačbe povsem odstranili človeški dejavnik.

Iskanje igle v kopici sena

Radijski signali, ki se pretakajo iz vesolja, so bogat vir, ki pa ga je mogoče kaj hitro skaliti z zemeljskimi. Zanimivi naj bi bili predvsem ozkopasovni signali, saj so tisti, ki jih povzročajo naravni pojavi, običajno širokopasovni. Z drugimi besedami: takšni, ki spadajo v določeno območje frekvenc, a ostaja odprto vprašanje, kako se ti signali spreminjajo s časom in razdaljo.

Lov na te signale je mogoče primerjati z iskanjem igle v senu – je dolgotrajno in duhamorno. Kar je priložnost za umetno inteligenco, da se izkaže. Ma in njegovi sodelavci so svojo nevronsko mrežo zasnovali tako, da identificira in nato klasificira tisto, kar »misli«, da so najpomembnejše značilnosti, obenem pa poskuša filtrirati zemeljske motnje.

SETI
Frekvenčni odmik osmih signalov

Mreža se bo učila

A ne le, da so tovrstni algoritmi dvakrat hitrejši od običajnih, nevronska mreža se ponaša še z zmožnostjo razmišljanja zunaj okvirjev, ki so vsiljeni od človeka diktiranim algoritmom, saj delujejo na podlagi navodil. Težava pa je, da je o naravi radijskih signalov zunajzemeljskih oblik življenja mogoče le ugibati, zato je nevronska mreža te raziskovalne skupine v prednosti, saj se o njih uči.

Dodatne raziskave

Skratka, v kopici podatkov je izbrskala osem edinstvenih signalov, ki bi lahko prišli od Nezemljanov, a bodo potrebne dodatne raziskave, da bi to lahko potrdili. In četudi se bo izkazalo, da dejansko niso z Zemlje, to še ne pomeni, da bomo dobili odgovor na vprašanje, s kakšno tehnologijo so ti signali povezani.

Seveda bi nam bilo marsikaj olajšano, če so v radijske signali vdelane informacije o civilizaciji nekje iz globin vsemirja.