Mišek Pat

Najstarejša miš na svetu ima več kot devet let

M. T. V.
2. 2. 2023, 13.55
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 14.01
Deli članek:

Prebiva v živalskem vrtu v San Diegu, ime mu je Pat in se bo kmalu vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

San Diego ZOO
Pacifiška žepna miš

V živalskem vrtu v San Diegu prebiva prav poseben majhen mišek, imenovan Pat (po igralcu Patricku Stewartu). Gre za predstavnika ogrožene vrste pacifiških žepnih miši (dvajset let so veljale za izumrle, dokler jih leta 1993 niso ponovno odkrili biologi in se zavzeli za njihovo ohranitev), ki so najmanjše svoje vrste v Severni Ameriki.

A Pat ni poseben zaradi tega, pač pa zato, ker velja za najstarejšo miš na svetu! Po trditvah živalskega vrta je Pat star kar devet let in pet mesecev, rodil naj bi se 12. julija 2013. V njegovo čast bodo prihodnji teden pripravili posebno slavje, na katerega bodo povabili tudi predstavnike Guinnessove knjige rekordov, ki bodo preverili, če je vse to res in lahko Pata zapišejo med dolgožive živalske rekorderje. Naziv najstarejše miši trenutno v Guinnesovi knjigi rekordov pripada pokojnemu Fritzyju, ki je dočakal sedem let in sedem mesecev.

V živalskem vrtu v San Diegu skrbijo, da te male miške ne bi zares izumrle, od leta 2012 pri njih deluje poseben center za razmnoževanje pacifiških žepnih miši, kjer trenutno živi okoli 250 teh malih glodavcev.