Nezemljani ali SpaceX?

VIDEO: Nad Havaji opazili skrivnostno modrikasto spiralo

E. J.
1. 2. 2023, 07.37
Posodobljeno: 1. 2. 2023, 13.33
Deli članek:

Mnogi so se začudili, ko so na nebu ugledali 'zvezdna vrata', a žal ne gre za vrzel med vzporednimi vesolji.

Teleskop Subaru
Je vzrok tega pojava izstrelitev satelita SpaceX?

Konec januarja letos se je na nočnem nebu nad Havaji pojavila srhljiva modrikasta spirala. Čeprav ta pojav spominja na prizor iz znanstvenofantastičnih filmov, v katerem vesoljci ustvarijo nekakšna "vesoljska vrata" za dosego Zemlje ali ki prikazuje vrzel med vzporednima vesoljema, ima njegov vzrok naravne korenine, torej je verjetno povezan z izstrelitvijo SpaceX.

Japonski nacionalni astronomski observatorij je to skrivnostno spiralo opazil 18. januarja, takoj po tem, ko je SpaceX izstrelil raketo Falcon 9, ki je nosila velik vojaški satelit. Astronom Ichi Tanaka se je tisti večer ukvarjal z neko drugo raziskavo in sprva ni opazil nastanka te nenavadne oblike pred "nosom" teleskopa Subaru, dokler mu nekdo ni poslal posnetka zaslona z YouTuba.

Skrivnostna leteča spirala

"Ko sem odprl Slack, sem videl video. Videti je bilo čudovito," je Tanaka povedal za The Guardian. Observatorij je nato delil fotografijo tega vrtinca na Twitterju in objavil videoposnetek spiralne formacije, ki leti nad vulkanom Mauna Kea in se nato razprši.

"Kamera Subaru-Asahi Star Camera je posnela skrivnostno letečo spiralo nad Maunakeo na Havajih. Zdi se, da je spirala povezana z izstrelitvijo novega satelita SpaceX," je zapisal na Twitterju.

Še vedno ni uradne potrditve, da gre res za izstrelitev satelita, a vsi dokazi kažejo v to smer. To namreč ni prvič, da se je po izstrelitvi SpaceXa nad našimi glavami oblikovala takšna oblika. Podoben pojav so opazili junija 2022 nad Queenstownom na Novi Zelandiji, prav tako po izstrelitvi na Floridi.

SpaceX odgovoren za mnoga čudna dogajanja na nebu

Glede na to, da je SpaceX satelit izstrelil iz Cape Canaverala na Floridi, se postavlja vprašanje, zakaj so ta pojav opazili nad Havaji. Pod objavo teleskopa Subaru je bilo več komentarjev z ilustracijami črvine, pa tudi konkretnimi razlagami. Scott Tilley je na primer zapisal, da lokacija vijačnice nad Havaji ustreza lokaciji druge stopnje rakete Falcon 9.

To je del rakete, ki potisne satelit v orbito, nakar se raketni potisnik (prva stopnja) loči in pade nazaj na Zemljo. Spletna stran SpaceWeather navaja, da je skrivnostna spirala verjetno nastala, ko je prva stopnja rakete med spuščanjem izpustila gorivo.

Podjetje SpaceX je odgovorno za mnoga spletna 'opažanja nezemljanov'. Rakete Falcon 9 so namreč na nebu ustvarile različne pisane in eterične formacije, sami sateliti, ki se v dolgi vrsti podajajo po nebu, pa opazovalce na Zemlji pogosto spodbudijo k alarmu.