Zanimivosti

V mrzlih dneh si vadbo privoščite v dnevni sobi

Mare Koren
13. 11. 2022, 08.37
Posodobljeno: 30. 11. 2022, 12.56
Deli članek:

Da se vas ob napornem ritmu življenja ne poloti stres ali otožnost, si pomagajte s telovadbo, ki jo lahko izvajate pred kavčem v dnevni sobi.

Dreamstime
Slabo vreme ni razlog, da ne bi telovadili.

Bitka s časom je ena glavnih tegob sodobnega človeka. Vsak dan hitimo in iščemo trenutke zase. Nekaterim to uspe bolje, drugim malo manj. Velikokrat pa se zgodi, da ne najdemo časa zase ter za redno telesno dejavnost, ki je tako pomembna za naše zdravje. Zato vam ponujamo nekaj napotkov za sprostitveno vadbo kar v vaši dnevni sobi.

Vaja 1

Stojte vzravnano, z nogami v širini ramen. Leva roka naj počiva na boku, desno pa dvignite nad glavo. Počasi se z zgornjim delom telesa nagnite levo, dokler ob strani (od reber navzgor) ne začutite rahlega zategovanja. Zadržite položaj nekaj trenutkov, nato se vrnite v izhodišče.

Vaja 2

Lezite na trebuh, noge naj bodo zravnane in tesno skupaj. Počasi se naslonite na roke in dvignite zgornji del telesa, kot bi bili kobra. Pogled naj bo usmerjen naprej. To je odlična vaja za krepitev hrbtnih mišic, zlasti križa.

Pri izvedbi vaj ne hitite in jih izvajajte po svojih zmožnostih. Svetujemo vam, da vsako vajo ponovite 3-5 krat.

Vaja 3

Sedite na tla, noge naj bodo široko narazen, leva iztegnjena, desna pa pokrčena tako, da se s stopalom dotika levega stegna. Nagnite se proti levemu stopalu in ga poskušajte objeti z rokami. Pri tem naj bo noga ravna v kolenu. Zadržite položaj nekaj trenutkov, nato se vrnite v izhodišče. To ponovite še na drugi strani.

Vaja 4

Ta vaja daje vtis, kot bi sedeli po turško, le da je leva noga spodvita pod desno, ta pa postavljena čez levo koleno, s celotnim stopalom na tleh in dvignjena. Zgornji del telesa zasukajte desno, pri tem naj bo hrbet čim bolj zravnan. Pri tej vaji se krepijo mišice stegen in osrednjega trupa.

Vaja 5

Na koncu si privoščite še nekaj meditacije v jogijskem položaju. Stojte vzravnano na levi nogi, desna noga naj bo pokrčena tako, da stopalo počiva na levem kolenu. Roke naj bodo združene nad glavo kot pri molitvi. Ujemite ravnotežje in stojte nekaj časa v tem položaju z mislimi daleč proč od vsakdanjih težav. Ponovite še na drugi strani.

dreamstime
raztezne vaje