Lesena tla – da ali ne?

Les je vse pogosteje prisoten tudi v kopalnici

Mare Koren
12. 11. 2022, 20.13
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 21.50
Deli članek:

Včasih je kopalnica pomenila prostor z umivalnikom, kopalno kadjo ali kabino za prhanje, straniščem in morda bidejem. Danes pa je za marsikoga več kot le to.

Dreamstime
Prijetno za oko.

Če je nekoč veljalo, da so kopalnice bolj kot ne majhni prostori v stanovanju ali hiši, opremljeni večinoma s keramiko, že našteto opremo in pralnim strojem, danes ni več tako; kopalnico vse pogosteje načrtujemo kot večji, večnamenski prostor, ki ni namenjen zgolj vzdrževanju osnovne higiene, temveč tudi sprostitvi, masaži in razvajanju. Materiali in oprema so se precej spremenili, pogosti elementi so tudi les, okrasno kamenje, samostoječe svetilke …

Lesena tla – da ali ne?

Les je zadnja leta priljubljen material tudi pri snovanju kopalnic. Številni se odločijo za lesena tla, naj gre za masivni les, laminat ali iveral. Slednji se sicer pogosteje uporablja za pulte in viseče predalnike, na katere se namestijo nasadni umivalniki, a včasih prekriva tudi tla. Modni so predvsem temnorjavi odtenki.

Leseni izdelki so po navadi zaščiteni s premazi, ki preprečujejo vdor vlage, ponekod pa najdemo zgolj impregnirane plošče. Ideje, želje in okusi so seveda različni. Pomembni so le pravilna izbira lesa in kakovostno polaganje ter praktičnost, saj bomo le tako lahko zares uživali. Zavedati se moramo, da je les živ material, ki se razteza, krči, nabreka … Strokovnjaki svetujejo izbiro tikovega lesa, ki ga že stoletja uporabljajo za izdelavo ladijskih palub, saj je odporen proti vlagi. Lahko izbirate tudi med drugimi drevesnimi vrstami, a te so večinoma iz afriških in azijskih držav.

Dreamstime
Les v kopalnici

Večslojni parket

Po mnenju notranjih oblikovalcev so primerne vrste tudi evropski hrast, gorski in sibirski macesen, smreka in jelka. Pametna izbira je prav tako večslojni parket, saj je pri teh vrstah oblog krčenje lesa in raztezanje manjše, posledično pa je manj težav pri uporabi. Kljub vsemu pa je pomembno, da vodi preprečujemo prodiranje globlje v les in povzročanje fizikalnih sprememb, zato je priporočljivo, da sproti brišemo kapljice in luže na kopalniških tleh in jih tako ohranjamo suha.

Na tleh

Položite na tla lesene preproge ali pa se odločite za lesene letvice, ki naj bodo od tal odmaknjene toliko, da bo zrak lahko ustrezno krožil.

Na steni

Čudovite so tudi stenske obloge iz lesa. Namestite jih za umivalnik ali prostostoječo kad. Ni pa jih dobro nameščati v notranjost kabin za prhanje, saj se lahko zaradi kondenzacije vlage pojavi plesen in razkroj.