Bi verjeli, da deluje?

Riževa dieta za hitrejšo presnovo in vitko linijo

Mojca Kopriva
12. 11. 2022, 14.30
Deli članek:

Začnite dan z riževim napitkom in svojo presnovo boste za naslednjih 24 ur naravnali na vitkost. Ste pripravljeni?

Dreamstime
rižev napitek

Vsak dan začnite z napitkom za vitkost, za kosilo oziroma večerjo pa izberite enega od naših receptov. Seveda lahko pobrskate tudi za kakšnim drugim, a pazite, da jed ne bo preveč kalorična. Medtem pijte veliko vode.

Rižev napitek za vitkost

Za dva kozarca potrebujete: 150 g nepoliranega riža, 50 g zamrznjenih borovnic in 2 žlički medu.

Priprava: Riž zavrite v 500 ml vode in ga pustite lahno vreti toliko časa, da vpije vso tekočino. Nato ga popolnoma ohladite. Kuhan riž, odmrznjene borovnice, med in 400 ml vode približno pet minut mešajte v električnem mešalniku. In končno – imate napitek, ki mu mirno lahko rečete čudežni.

Na porcijo približno: 130 kcal

Beljakovine: 1 g

Maščobe: 3 g

Ogljikovi hidrati: 25 g

Sadna riževa solata

Za dve porciji potrebujete: 100 g dolgozrnatega riža, polovico zelene in polovico rdeče paprike, pol pločevinke mandarin (150 ml), žličko mletega karija, 2 žlici olja, žlico temne sojine omake, po eno noževo konico nastrganega muškatnega oreščka, posušenega koriandra in nastrganega ingverja, 25 g pinjol, sol in poper.

Priprava: Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Očiščeni papriki zrežite na drobne kocke, mandarine pa odcedite. Mleti kari na hitro podušite na žlici olja. Primešajte še sojino omako, muškatni orešček, koriander, ingver in žlico olja. Marinado zmešajte z rižem, ga pokrijte in pustite pol ure. Pinjole popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe. Vse sestavine zmešajte z rižem. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo približno: 415 kcal

Beljakovine: 9 g

Maščobe: 18 g

Ogljikovi hidrati: 54 g

Profimedia
sadna solata s rižem

Polnjena koleraba

Za dve porciji potrebujete: 50 g riža, 50 g zamrznjenega graha, 2 kolerabi, sol, pol rdeče paprike, pol čebule, 150 g mlete govedine, pol žlice olja, poper, 100 g svežega sira in žlico sredstva za zgoščevanje omak.

Priprava: Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Štiri minute pred koncem kuhanja dodajte grah. Kolerabi olupite in ju približno 15 minut kuhajte v slani vodi. Papriko in čebulo zrežite na kocke. Odmerite 200 ml tekočine, v kateri sta se kuhali kolerabi. Meso drobljivo popecite na olju. Zraven tri minute pecite še čebulo in papriko. Kolerabi izdolbite. Izdolbeno zrežite na kocke in jih primešajte rižu. Začinite. Pečico segrejte na 200 stopinj. Kolerabi napolnite z rižem. Kolerabno vodo zavrite s svežim sirom ter omako zgostite s sredstvom za zgoščevanje. Prelijte po kolerabah in ju v pokritem pekaču pecite približno 25 minut. Začinite s soljo in poprom.

Na porcijo približno: 360 kcal

Beljakovine: 24 g

Maščobe: 13 g

Ogljikovi hidrati: 36 g

Dreamstime
polnjena koleraba

Piščanec na zelju pak choi in rižu

Za dve osebi potrebujete: 150 g riža basmati, sol, 15 g ingverja, žlico medu, žlico svetle sojine omake, žlico olja, sok pol limete, 1 file piščančjih prsi, šop pekinškega zelja pak choi, 5 ml riževega kisa in še malce kreše.

Priprava: Riž skuhajte po navodilih z embalaže. Ingver olupite in ga drobno nastrgajte. Primešajte mu med, sojino omako, pol žlice olja in limetin sok. Meso popecite na pol žlice olja in ga nato približno deset minut dušite pri srednji temperaturi. Približno dve minuti pred koncem dušenja meso premažite s tremi četrtinami marinade in ga karamelizirajte. Pak choi skupaj s preostalo marinado približno tri minute dušite v voku ali ponvi. Začinite s kisom. Meso zrežite na trakove in jih postrezite z zeljem pak choi, rižem in krešo.

Na porcijo približno: 425 kcal

Beljakovine: 54 g

Maščobe: 16 g

Ogljikovi hidrati: 50 g

profimedia
Piščanec na zelju pak choi in rižu