O NOVIH IZZIVIH

Nekdanji skakalec Cene Prevc bi se zdaj podal v ... slaščičarstvo

Andreja Comino/revija Jana
12. 11. 2022, 19.00
Deli članek:

Po lanski sanjski sezoni v smučarskih skokih komaj čakamo novo. Žal pa bo minila brez 26-letnega Ceneta Prevca. Šampion se je na presenečenje mnogih namreč odločil, da se bo posvetil še drugim stvarem, ki ga zanimajo: dokončanju študija na fakulteti za elektrotehniko, vzporedno študira še na Biotehniškem centru Naklo, pa svoji spletni prodaji; odprt je za vse nove izzive. Pri tem ga že tri leta podpira Julija, izvrstna slaščičarka, ki si želi odpreti svojo slaščičarno. Cene ji občasno pomaga pri peki. Takrat se kuhinja spremeni v umetniški atelje, v katerem nastajajo pregrešno dobri torte in piškoti.

Mediaspeed
Cene Prevc z dekletom Julijo Patricijo Novak

Prevčevi so znani po tem, da čisto vsi njihovi otroci skačejo zelo daleč, pa tudi da so zelo skromni in skrbno varujejo svojo zasebnost. A je z uspehi Prevčevih otrok prišlo tudi komuniciranje z novinarji. "Vsi so rekli, da to rad počnem, v resnici pa to počnem z najmanjšim odporom. Novinarski obrazi se z leti ponavljajo, spletejo se profesionalen odnos in (tudi) prijateljske vezi. Jaz sem tam zaradi športa, sebe, novinarji zaradi svojega poklica. Narediš nekaj skupaj, da sta obe strani zadovoljni, da jaz ne odidem tečen in da ima novinar nekaj, kar lahko uporabi, da bo imel na koncu meseca svoj kruh. Če pa nama uspe narediti kaj bolj zanimivega in berljivega, je še toliko boljše. Moja izkušnja je, da če si korekten do novinarjev, bodo tudi oni korektni do tebe. Zato tudi nisem imel ekstremno slabih izkušenj. Če pa želi kdo močno vključevati mojo družino, pa povem, da ne bo šlo. Prevci, čeprav javnosti poznani, smo doma družina kot vsaka druga, osebno noto pa radi zadržimo zase," pravi Cene, ki je v skokih pristal pri šestih letih.

Oče je na treninge vozil Petra, in ker ni imel kam s Cenetom, ko je šel po njegovega starejšega brata, ga je vzel s seboj. Cene je gledal druge mulce, ki so se spuščali po skakalnici, in očeta prosil, ali bi lahko to počel tudi sam. Pa ga je oče vpisal, vendar je bilo samoumevno, da je moral prej postoriti vse za šolo in pomagati doma. 

Motivacija za izboljšave

"Starša sta nas s svojimi principi priganjala, da je pač treba. Ni bilo vprašanje, ali je težko, se ti ljubi, doma je bilo treba preprosto narediti stvari in pomagati. To mi je v življenju velikokrat prišlo prav, pa naj je šlo za klasična gospodinjska opravila, delo na vrtu, okoli hiše, v gozdu. Povsod, kjer se je delalo, sta s seboj jemala otroke. Če si imel med šolo in treningi dve uri časa, četudi utrujen, si pač takrat še nekaj pomagal doma. Prav tako ni bilo izgovorov, ko smo s starši hodili v hribe. Starša nista bila športnika, sta pa zelo rada hodila v hribe. Velikokrat na Sv. Miklavža za domačo hišo ali Ratitovec in številne druge, ki pa jih ne bom razkril, da ne bi postali množično obiskani. So bili dnevi, ko si prvih deset minut hodil s trmo in molče, saj mi ni bilo prav, da moramo zraven. Potem na vrhu pa si bil vesel, da si šel ... In zdaj sem jaz tisti, ki druge pelje v hribe, četudi niso vedno najbolj navdušeni," pripoveduje Cene, ki se je z brati pogovarjal o treningih in tekmah, niso pa govorili drug drugemu, kaj morajo delati, saj so imeli za to trenerje. "Imeli smo tisto tekmovalnost, če je enemu uspelo, je imel drugi motivacijo, da se je na treningu še bolj potrudil," pove.

Mateja J. Potočnik
"Že šest let sem po koncu sezone razmišljal, nadaljevati ali ne. To je bilo odvisno od ciljev, ki sem jih dosegel. Ker nisem bil zadovoljen, sem vztrajal. Po lanski sezoni pa je bilo drugače. "

Odločitev je bila za mnoge presenetljiva

Enako je bilo s praznovanjem uspehov. Nikoli si niso dovolili, da bi jim (trenutna) slava stopila v glavo. Ko je Peter osvojil prvo kolajno na svetovnem prvenstvu, mama tekme sploh ni gledala, saj ji pri še štirih otrocih doma dela ni nikoli zmanjkalo. Šele ko so jo klicali ljudje in ji povedali, je izvedela. Največkrat sta prišla čestitat soseda. Cene pa se je veselil, ko mu je uspel kakšen dober skok, ob pristanku, nato pa so bile njegove misli že pri naslednjem treningu in razmišljanju, kaj bi lahko naredil še boljše in drugače.

"Opravil sem še obveznosti do novinarjev in sponzorjev in zgodba je bila pospravljena. Tudi medalje in odličja sem prinesel domov, pospravil ter nanje nisem več mislil. Ko so me prosili, naj jim prinesem pokazat olimpijsko srebro, sem moral že malo pomisliti, kam sem ga dal. To je stvar zgodovine in preteklosti. Verjamem pa, da mi je in mi še zna odpreti številna vrata," pove Cene, ki se je odločil, da to sezono ne bo tekmoval. Presenetil je druge, sebe pač ne.

"Že šest let sem po koncu sezone razmišljal, nadaljevati ali ne. To je bilo odvisno od ciljev, ki sem jih dosegel. Ker nisem bil zadovoljen, sem vztrajal. Po lanski sezoni pa je bilo drugače. Za mano so bili lepi dosežki in tako ni bilo kolebanja, četudi so bili drugi presenečeni. Moji bližnji pa so to vedeli že dolgo, vendar to ne pomeni, da sem smuči postavil v kot. Tudi letos poleti sem treniral. Je pa veliko lažje in lepše iti na trening, ko je to bolj poredko in ni prenasičenosti. Poleti sem si vzel čas tudi za druge stvari, za katere ga prej ni bilo. Večkrat sem šel v gmajno očetu pomagat 'golcati' – delati v gozdu. Sekala sva drevesa, čistila debla, jih vlačila iz gozda.  Ko smo bili otroci, je bilo zanj to hobi program, za nas pa treniranje živcev. Letos pa je bilo že zame bolj hobi program," se muza Cene, ki je poleti obiskal kar nekaj dogodkov, ki jih v prejšnjih letih ni mogel. Posvetil se je tudi šoli.

Profimedia
V novi sezoni smučarskih skokov ne bomo gledali 26-letnega Ceneta Prevca.

Diplomirani električni pastir

Postavni mladenič je veliko pozornosti pritegnil z duhovito izjavo, da bo čez tri leta diplomirani električni pastir. Vpisan je namreč na študij elektrotehnike, ki pa ga je težko usklajeval s kariero vrhunskega športnika. Zanima ga tudi študij upravljanja podeželja in krajine, ki mu sam poenostavljeno pravi "za kmeta", na Biotehniškem centru Naklo. In če združi oboje, od tod potem tisti električni pastir. "Za dokončanje študijev potrebujem dve leti, nato pa bomo videli, kako naprej. Želim si poskusiti čim več stvari. Se pa učim na vseh področjih, kjer se da. Letos sem se opekel pri marsičem. Usvojil sem kup lekcij, kaj ne smem delati. Tako sva z Julijo prvič v življenju sama obdelovala kos njive. Pridelala sva krompir, paradižnik, korenje, buče, paprike, solato, por, čebulo, začimbe ... Nekaj je zraslo bolje, drugo slabše, še največ pa plevela, bilo ga je toliko, da bi ga lahko s kontejnerjem odvažali. Saj sem že prej pomagal na vrtu, imeli smo ogromnega okoli hiše, največkrat proti lastni volji, a takrat ni bilo treba nič razmišljati. Mama je povedala, kdaj je treba kaj saditi, okopati in opleti, zdaj pa sva se morala sama odločati o vsem," razlaga Cene, ki pa je pridelal bučk za izvoz. Kolikor jih je imel prej rad, ga, ko jih je bilo v izobilju, niso več tako mikale ...Se je pa ob vsaki na krožniku spomnil, kako jih je bilo treba zalivati. Tako iz čisto vsake stvari potegne kakšno izkušnjo, se nauči in skuša ne ponavljati napak. Radovedni mladenič uživa v veliko stvareh. Ko je stregel v Tonkini koči pod Vršičem in je bilo to objavljeno na spletu, smo videli, da je spreten tudi pri delu v lokalu.

Z užitkom za šankom

"Vendar to ni bilo edino takšno delo. Veliko ur sem stregel v lokalu Klubar v Kranju, za katerega lahko rečem, da je vreden obiska. Ob petkih in sobotah imajo tam kakovostne koncerte. Po koroni je imela v njem prvi koncert skupina Big Foot mama, dvakrat smo razprodali Petra Graša in kopico drugih glasbenikov. Lastnika sta v redu človeka in sem šel z veseljem malo pomagat. Lepe spomine imam tudi na strežbo v lokalu Makalonca, kjer sem delal eno leto. Spoznal sem pijače in njihovo pripravo. Ko si v skokih, poskušaš narediti perfekcijo, enako je pri pijačah. Treba je dati vse od sebe, da gredo od šanka take, kot morajo biti. Odkar sem delal v lokalu, ne morem več piti kakršne koli kave. Naj vam prišepnem, da je dober barista predvsem čistilka. Osnova kave je čist kavomat. Tisti pravi ljubitelji kave pa poznajo še odstotek skrivnosti in malenkosti, ki pripravo kave spremenijo v znanost. Ravno dovolj dolgo sem bil v gostinstvu, da vem, da je vsaka pijača znanost zase. In da se je treba naučiti umetnosti, kako jo dobro pripraviti," pove.

Odprt je za vse sorte stvari. V veselje bi mu bilo za kak mesec poskusiti delo smetarja, da bi spoznal njihov pogled na svet. Obenem si pušča odprta vrata, če si ga bodo kot komentatorja zaželeli v skakalnem svetu. "Sem se pa zadnjič poslušal po televiziji in mi ni bilo najbolj všeč, kako govorim; vidim, da je tudi tu mogoče veliko izboljšati. Z veseljem bom ugriznil v to jabolko," pravi podjetni Cene, ki ima tudi svojo spletno trgovino s pomenljivim imenom Po luft. Zasnovana je bila po naključju, kot del večjega projekta, v katerem naj bi sodelovalo več športnikov. A ker se to ni dokončalo, so ponudili sončna očala, majice, nogavice, navijaške pripomočke z njegovim podpisom. "Želel bi si to izpeljati še bolj profesionalno, dodati marketing, razširiti ponudbo izdelkov, da lahko ljudje res dobijo, kar si želijo. Tu je še veliko priložnosti za napredek," pove Cene, ki kljub temu, da je študent, ne živi ravno študentskega življenja, v katerem si poleg študija predstavljamo le zabave in druženje.

M24
Kako prikupna, Cene Prevc in Julija Patricija Novak.

Sladko življenje

"To je že mimo. Prej sem tri leta s sostanovalci živel v najetem stanovanju v Ljubljani, od koder sem imel le korak do fakultete. Študij sem prilagajal treningom in tekmam, pa tudi zabav ni bilo kot pri drugih študentih. Dobri dve leti pa s punco Julijo živiva skupaj. Ker si deliva avto, je kar izziv uskladiti vse najine obveznosti s prevozi," pove. Na naš pogovor se je na primer pripeljal z električno rolko, v Ljubljano pa je prišel s prijateljem.

Hudomušni mladenič kljub temu, da je svetovni šampion, ostaja iskren, z zlatim srcem in glavo na pravem mestu. Živi po vrednotah in načelih, ki so mu jih, pa tudi preostalim bratom in sestri, privzgojili starši. Res mu ni nič težko narediti. Zelo ceni trenutke, ki jih preživi z Julijo. "Z veseljem ji priskočim na pomoč pri gospodinjskih opravilih in se nobenega ne ustrašim. Je pa res, da so moji senzorji za prah in umazanijo malce drugače nastavljeni kot njeni. In da je najina kuhinja, potem ko v njej ustvarjava, podobna slikarskemu ateljeju."

Skupaj v kuhinji

Julija je slaščičarka in ima po Cenetovih besedah izjemno zalogo receptov za vse sorte slaščic. Ni stvari, ki je ne bi znala pripraviti. Velikokrat v kuhinji ustvarjata skupaj. Cene pripravi testo, ona pa potem dokonča in filigransko natančno okrasi, da je videti kot iz kataloga. "In kako je šele dobro! Njene torte z različnimi kremami so božanske. Prav tako piškoti. In ker jo podpiram, tako kot je dolgo ona podpirala mene (no, zaradi mene je začela gledati skoke in je celo prišla na kakšno zadnjo tekmo), jo bom tudi podprl pri njenih sanjah o slaščičarni. Vendar je za to potreben zajeten začetni vložek, saj poleg lokala potrebuješ prostor za pripravo sladic. Greva lepo počasi. Ko bo zadeva dozorela, bo tudi ta ptica poletela," v smehu sklene in z rolko odbrzi novim dogodivščinam naproti.