Ali Daei

Iran na smrtno kazen obsodil najboljšega nogometaša v zgodovini države?

M.K.
13. 11. 2022, 09.32
Posodobljeno: 13. 11. 2022, 10.32
Deli članek:

Iran naj bi zaradi sodelovanja na protivladnih protestih na smrtno kazen obsodil nekdanjega selektorja in najboljšega nogometaša v zgodovini države Alia Daeija.

Profimedia
Ali Daei v rdečem dresu

Iran za zdaj informacije ni potrdil, prav tako o njej še ne poročajo svetovni mediji, poroča hrvaški spletni postal 24sata. O smrtni obsodbi sicer poroča vedno več spletnih medijev. Med prvimi je informacijo objavil azerbajdžanska tiskovna agencija Report.

Legendarni 53-letni iranski nogometaš Ali Daei naj bi bil na smrtno kazen obsojen zaradi sodelovanja na protivladnih protestih, ki so izbruhnili po tem, ko je iranska moralna policija septembra usmrtila 22-letno Mahso Amini zaradi neprimernega nošenja naglavne rute.

Nekdanjega iranskega nogometaša in nekdanjega selektorja Alia Daei, ki sicer prihaja iz kurdske družine, so oblasti aretirali konec oktobra. Pred tem je Daei preko Instagrama pozval iransko vlado, naj raje »reši težave iranskega naroda«, namesto da se poslužuje represije, nasilja in aretacij. Po objavi so nekdanjemu nogometaši oblasti odvzele potni list, je poročal iranski reformistični časopis Hammihan.

Igral tudi v prvi nemški ligi

Ali Daei je bil še nedavno najboljši strelec v zgodovini iranskega reprezentančnega nogometa, na 149 tekmah je zabil 109 golov. Za njim je tudi uspešna klubska kariera, več let je igral tudi v prvih nemški nogometni ligi, še poroča 24sata.