Napotki

S temi triki bo v kuhinji zmeraj lepo dišalo

Mare Koren
9. 10. 2022, 18.27
Deli članek:

Tokrat vam razkrivamo nekaj uporabnih trikov in nasvetov, s katerimi boste v kuhinji prihranili nekaj dodatnih minut.

Dreamstime
/

Delovni čas v modernejših podjetjih ni več strogo vezan na uro, kar lahko pomeni, da se iz pisarne oziroma z delovnega mesta lahko vrnete precej hitreje, a najpogosteje precej pozneje, kot ste načrtovali. Zato je treba kuharske in gospodinjske navade velikokrat nekoliko prilagoditi.

Ne izpirajte testenin 

Kuhanih testenin ne izpirajte z vodo, saj boste tako ob okus in naraven škrob, ki testenine poveže z omako. Namesto da testenine sperete, jih raje razporedite po ponvi in jih prelijte z omako. Če bo omaka preredka, jo lahko zgostite z vodo, v kateri ste kuhali testenine.

Če se biskvit ne posreči

Če biskvit ni uspel tako, kot bi moral, in je med rezanjem začel razpadati, zaradi česar sladica ne bo takšna, kot bi morala biti, ga položite v stekleno posodo in uporabite kot podlago drugega peciva. Pripravite nadev s svežim sadjem in sladko smetano ali čokoladnim in vaniljevim pudingom. Tako boste dobili drugačno, a prav tako odlično sladico.

Tortilja čips

Če vam je po obisku ostalo nekaj tortilja čipsa, ga lahko uporabite za pripravo novih obrokov. Čips stresite v mešalnik, dodajte papriko in zmeljite. Grobo zmlet čips uporabite za paniranje in z njim ocvrite meso ali zelenjavo. Lahko pa ga uporabite tudi za pripravo jušnih prikuh in za zgostitev.

Dreamstime
/

Prevelike količine

V ponvi oziroma v pekaču imejte le toliko hrane, da jo lahko med pripravo še zmeraj normalno premešate in da ne pada iz ponve. Kuharji celo menijo, da je najbolje, če je hrane le toliko, da je dno pokrito. Že res, da je lažje vse skuhati in speči naenkrat, a s tem tvegate, da jed ne bo okusna. Hrana mora imeti dovolj prostora med pripravo.

Začinimo sproti in postopoma 

Pri uporabi začimb velja pravilo zmernosti, sicer pa jih dodajte postopoma in ne nujno tako, kot piše v receptu. Začnite z manjšo količino in jih dodajte po potrebi. Zelo pogosta napaka pri kuhanju je tudi, da se začimbe dodaja šele ob koncu kuhanja. Pri jedeh, katerih čas kuhanja je krajši, je najbolje začimbe dodati takoj na začetku. Lahko jih celo popražimo na maščobi, preden dodamo ostale sestavine. Hrano, ki se kuha dlje časa, začinimo nekje pri sredini kuhanja. Tako se okusi zmešajo in prepojijo.

Papir za peko

Pred peko peciva, mesa ali zelenjave pekač vedno obložite s papirjem za peko. Tako boste preprečili sprijemanje in tudi zapečene ostanke, ki jih je precej težko odstraniti.