Nasveti

So tudi na vaši usnjeni sedežni garnituri trdovratni madeži?

Mare Koren
9. 10. 2022, 10.57
Deli članek:

Ob kakovostni sedežni garnituri vam nekaj let ne bo treba razmišljati o nakupu nove, a treba jo bo pravilno vzdrževati. Veste, kako?

Dreamstime
Posebej neprimerna čistila so tista za čiščenje kuhinje ali aceton.

Usnjena sedežna garnitura vam bo dolgo služila, če ji boste vsaj občasno namenili nekaj pozornosti. Od vas ne bo zahtevala veliko, tudi posebna čistila po navadi niso potrebna, razen kadar se pojavijo trdovratnejši madeži. Ko se zgodi nesreča, ukrepajte hitro, a trezno, saj lahko drugače na svoji sedežni garnituri naredite več škode kot koristi, posledično pa tvegate, da madeža ne boste nikoli odstranili.

Kuhinjska čistila in aceton

Zavedajte se, da je usnjena sedežna garnitura narejena iz živalske kože, in ničesar, kar bi poškodovalo vašo kožo, ne privoščite usnju. V paniki, da bi čim prej odstranili madež, posežemo po najrazličnejših čistilih, a pri tem ne pomislimo na posledice. Posebej neprimerna čistila so tista za čiščenje kuhinje ali aceton. Če se boste čiščenja lotili na ta način, boste tvegali nabrekanje barve. Izognili pa se ne boste niti lisam. Acetona in agresivnih čistil zato ne uporabljajte.

Univerzalna čistila, kuhinjske krpe

Čiščenja se ne poslužujte niti z grobimi kuhinjskimi krpicami. Z drgnjenjem lahko povzročite mehansko škodo in tako vidno poškodujete usnjeno površino, ki je ne bosta rešila nobeno čistilo in polirna pasta. Previdno tudi z uporabo univerzalnih čistil, razmaščevalcev, detergentov za pomivanje posode in čistil za steklo, saj znajo puščati madeže na usnju. Če se lotite čiščenja z alkoholom, bodite posebej previdni, saj lahko sicer skupaj z madežem odstranite tudi barvo usnja.

Koruzni škrob in puder

Prva pomoč, če se na vaši usnjeni sedežni garnituri, plašču ali čevljih pojavi oljni ali mastni madež, je zelo preprosto čistilo. S suho krpo najprej očistite odvečno olje ali mast, nato pa na madež potresite otroški puder ali koruzni škrob. Pustite, da učinkuje štiri ure, nato pa s čisto krpo odstranite prah. Madež bo izginil.

Dreamstime
Čiščenja se ne poslužujte z grobimi kuhinjskimi krpicami.

Čistilo in nega

Potrebujete 0,5 dl olivnega olja, 0,5 dl alkoholnega kisa, sok limone in papirnate brisačke. Sestavine med seboj dobro premešajte, nanesite na brisačko in s krožnimi gibi očistite izbrano usnjeno površino.

Sesanje

Z usnjene sedežne garniture najprej posesajte trde mehanske delce, ki bi lahko poškodovali usnje. Šele nato se lotite čiščenja. Odstranite trdovratne madeže, nato pa poskrbite še za zaščito.

Prva pomoč 

Če doma nimate ustreznega sredstva za nego za usnja, si lahko pomagate tudi z mlekom za suho kožo. Nanesite ga na bombažno krpo, nato pa s krožnimi gibi v tankem sloju nanesite na sedežno garnituro.

Madeže kave

Najprej poskusite z vlažno krpo, ki bi praviloma morala odstraniti 50 odstotkov madeža. Nato vodo pomešajte s kisom in detergentom. Previdno čistite in ne drgnite. Na koncu obrišite s suho krpo in natrite z malo olivnega olja.