Nova nevarnost za jedrsko elektrarno

Po novem obstreljevanju Zaporožja 17 mrtvih, med njimi tudi otrok: "To je absolutno zlo!"

E.J./STA
9. 10. 2022, 10.29
Posodobljeno: 9. 10. 2022, 10.48
Deli članek:

Ruske sile so v noči na nedeljo znova obstreljevale stanovanjske predele mesta Zaporožje na jugu Ukrajine. Pri tem je bilo po navedbah mestnih oblasti ubitih najmanj 17 ljudi. Med njimi je tudi otrok. Mesto je bilo že v četrtek tarča ruskega raketnega napada, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 19 ljudi.

profimedia
49 ljudi, med njimi šest otrok, se po napadu zdravi v bolnišnicah - 17 ljudi je mrtvih, med njimi tudi otrok.

Tokrat je mesto zadelo deset izstrelkov, je na Telegramu zapisal sekretar zaporoškega mestnega sveta Anatolij Kurtev. Poškodovanih je najmanj 20 hiš in okoli 50 večnadstropnih stavb. Kot je dodal Kurtev, so poškodovane tudi štiri izobraževalne ustanove.

profimedia
Poškodovanih je najmanj 20 hiš in okoli 50 večnadstropnih stavb v Zaporožju, poškodovane so tudi štiri izobraževalne ustanove.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za absolutno zlo. Kot je zapisal na Telegramu, se 49 ljudi, med njimi šest otrok, po napadu zdravi v bolnišnicah. Zatrdil je, da bodo odgovorni "odgovarjali pred zakonom in pred ljudmi".

Mesto Zaporožje, ki je pod nadzorom ukrajinskih oblasti, leži v bližini frontne črte, kjer potekajo boji v okviru obsežne ukrajinske protiofenzive proti ruskim enotam, ki so okupirale velike dele Ukrajine.

Nevarnost za jedrsko elektrarno

V regiji Zaporožje stoji tudi največja jedrska elektrarna v Evropi, ki je v soboto po ponovnem obstreljevanju znova izgubila zunanji vir napajanja za hlajenje reaktorja in je tako odvisna od lastnih generatorjev. Čeprav je šest reaktorjev v hladni zaustavitvi, potrebujejo elektriko za zagotavljanje jedrske varnosti in zaščite, vključno s hlajenjem.