Vse glasnejše delovanje

Je ropot pralnega stroja podoben metalni glasbi?

Mare Koren
8. 10. 2022, 19.16
Deli članek:

Delovanje pralnega stroja je postalo glasnejše, perilo ni oprano, kot želite. račun za vodo je višji, vse višji pa so tudi stroški električne energije.

Dreamstime
/

Prepoznajte znake, da se pralni stroj kvari, in prihranite čas in denar, preden bo prepozno. Res je, da tudi gospodinjski aparati niso neuničljivi in jih je sčasoma treba zamenjati. A s pravilnim vzdrževanjem lahko močno vplivamo na delovanje.

Vse glasnejše delovanje

Če je delovanje pralnega stroja postalo precej glasnejše, to ni obetajoč znak. Hrup je običajno posledica težav, povezanih z motorjem ali bobnom pralnega stroja. Svetujemo, da pralni stroj, preden gre na odpad, pregleda pooblaščen serviser, vi pa preverite veljavnost garancije.

Odvaja premalo vode

Ste opazili, da je po centrifugiranju in ožemanju perilo povsem mokro in teče z njega? Težava je lahko v filtru, ki je običajno v spodnjem desnem kotu. Preverite stanje filtra, morda se je v njem zagozdila lasna sponka, zobotrebec ali kovanec. Če to ni poglavitni vzrok, boste na pomoč morali poklicati vzdrževalca. Če pa se v boben steka premalo vode, najprej preverite mesto, skozi katero voda priteka v pralni stroj. Če je odprtina polna vodnega kamna, jo očistite s kisom, ki bo razžrl kamen in poskrbel za boljšo pretočnost. Če s tem ne boste odpravili težave, boste morali na pomoč poklicati vzdrževalca.

Dreamstime
Napredni pralni detergenti in kapsule omogočajo pranje pri nizkih temperaturah, a je treba preprečiti nalaganje nečistoč v pralnem stroju.

Perilo je slabo oprano

Če ugotavljate, da po končanem pralnem ciklu perilo ni tako čisto, kot je bilo prej, gre lahko za splet različnih okoliščin. Po navadi je glavni krivec grelec, ki zaradi trde vode slabše deluje. Svetujemo, da v prazen pralni stroj vsujete lonček sode bikarbone in lonček kisa ter nastavite na program za belo perilo (90 stopinj Celzija). Po končanem ciklu preverite filter, saj se lahko v njem nabere več ostankov vodnega kamna. 

Neprijeten vonj

Težko je verjeti, da je perilo čisto, če ne diši tako. Težavo najpogosteje povzroča plesen. Da bi preprečili neprijeten vonj, obrišite vrata in gumo po vsakem pralnem ciklu ter vratc ne zapirajte.

Enkrat na mesec

Vsaj enkrat na mesec boben pralnega stroja očistite z mešanico kisa in sode bikarbone. Prav tako vam svetujemo, da z mešanico kisa in sode bikarbone vsaj dvakrat na leto očistite pralni stroj. Program nastavite na pranje belega perila.

Posodica za odmerjanje

Vsaj enkrat na mesec očistite posodico za odmerjanje, saj se ravno v razdelku za mehčalec nabirajo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.

Mehčalec

Mehčalec dozirajte po predpisih, saj prekomerno dodajanje lahko močno umaže notranjost bobna in povzroča dodaten razvoj bakterij in glivic.