Več možnosti

Prihranimo energijo in znižajmo stroške

Mare Koren
8. 10. 2022, 12.33
Deli članek:

Ste vedeli, da gospodinjski aparati in elektronske naprave, čeprav so ugasnjeni, porabljajo električno energijo? Govorimo o polnilniku za telefon, televizorju …

Dreamstime
Nabava energenta za ogrevanje pošteno osiromaši družinski proračun.

Ja, res je, tudi kadar teh naprav ne uporabljamo in so izključene, porabljajo energijo, saj so tako rekoč »v stanju pripravljenosti«. Potreba po elektriki, danes skoraj primarni dobrini, zaradi tehnološkega razvoja še vedno narašča, posledično pa tudi njena cena. Elektrike pa ne potrebujemo zgolj za upravljanje naprav, temveč jo porabljamo tudi pri ogrevanju, umivanju, razsvetljavi … Z naslednjimi nasveti vam bomo pokazali, kako lahko njeno porabo zmanjšate za tretjino.

Hladilniki in zamrzovalniki

Hladilniki in zamrzovalne skrinje so danes v domovih nujno potreben element, a tudi velik porabnik energije. Skoraj nikoli jih ne izklopimo, dokler se ne izklopijo sami oziroma se ne pokvarijo. Da bi prihranili, poskrbite za optimalno temperaturo. Ta je v hladilniku okoli šest stopinj Celzija, v zamrzovalnem delu pa okoli –16 stopinj. Hladilnika in zamrzovalnika prav tako ne odpirajte po nepotrebnem, vanju shranjujte ohlajeno hrano in sproti odstranjujte ledene obloge.

Pralni, sušilni in pomivalni stroj

Ko kupujete katerega izmed naštetih, izberite takšnega, ki spada v razred varčnih porabnikov tako energije kot vode. Ob izbiri nižje temperature pranja lahko prihranimo celo do 45 odstotkov energije. Peremo takrat, ko smo boben povsem napolnili, in uporabljamo kakovostne praške, ki so učinkoviti že pri nižjih temperaturah. Če imamo možnost, uporabljamo varčne programe. Podobno je s sušenjem; pri tem naj bo perilo čim bolj ožeto,  združujte tkanine enakih lastnosti ter sproti čistite filter in režo za hlajenje. Za delovanje pralnega, sušilnega in pomivalnega stroja v gospodinjstvu porabimo okoli 25 odstotkov električne energije. Če imate dvoizmenski tok, se tako lotite večjih opravil v času nižje tarife, torej med 22. in 6. uro oziroma med vikendi in prazniki.

Dreamstime
Če imamo možnost, uporabljamo varčne programe.

Ogrevanje in hlajenje

Največ energije porabijo aparati, s katerimi kaj grejemo oziroma hladimo. To so pečice, kuhalniki, električni radiatorji, sušilni stroji, kaloriferji, klimatske naprave, hladilniki …

Likalnik

Precej oblačil lahko po pranju in sušenju samo zložimo in pospravimo v omaro. Likajte torej le tista oblačila, ki se hitro gubajo. Uporabljajte paro, saj se tako zlikajo hitreje in bolje.

Osvetlitev

Izkoriščajte naravno svetlobo, kolikor je le mogoče. Ta je predvsem koristna za vaše oči, pa tudi za počutje. Delovne površine obrnite proti oknu, zavese naj bodo prosojne. Svetujemo vam tudi, da potratne sijalke, halogenke in druga svetila zamenjate z varčnimi žarnicami. Če je mogoče, se odločite za LED-sijalke, saj je njihova poraba izjemno majhna, medtem ko je svetilnost lahko tudi precej močna.