Amasia

Prihaja čas, ko bo Tihi ocean izginil, kopno se bo »zaprlo,« nastala bo supercelina

S.R.
7. 10. 2022, 13.25
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 13.46
Deli članek:

Teza, da bo čez približno 200 milijonov let nad severnim polom nastala nova supercelina, ni nova, a ji zdaj pritrjuje še študija avstralskih znanstvenikov.

Profimedia
Ilustracija formiranja superceline Amasia.

Nova supercelina ima že svoje ime. Znanstveniki so jo poimenovali Amasia. Prve napovedi o supercelini, ki naj bi nastala po združitvi Amerik in Azije, na podlagi česar si je tudi prislužila ime, segajo v leto 2012. Raziskovalci so v takratni študiji, objavljeni v znanstveni reviji Nature, ocenili, da bo Amasia, ki bo prekrivala severni pol našega planeta, nastala čez približno 50 do 200 milijonov let. Avstralski znanstveniki so v novi študiji, pred dnevi objavljeni v reviji National Science Review, ta dogodek postavili še nekoliko dlje v prihodnost. Po njihovih navedbah so bo to zgodilo šele čez najmanj 200 milijonov let.

Kot so pojasnili, Tihi ocean zelo počasi, a vztrajno izginja. Vsako leto naj bi se zmanjšal za približno 2,5 centimetra, ob tem pa se tektonske plošče, na katerih ležita obe Ameriki, pomikajo proti zahodu. Čez približno 200 do 300 milijonov let se bodo kopenske površine združile v eno supercelino. Če se bo to res zgodilo, sicer za Zemljo, ki je stara dobrih 4,5 milijarde let, ne bo pomenilo kaj novega. Geološke raziskave namreč pričajo o tem, da so bile v zadnjih približno dveh milijardah let na našem planetu prisotne tri superceline. Pred približno 1,8 milijarde let se je formirala supercelina z imenom Nuna, ki ji je sledila Rodinia pred približno milijardo let. Nazadnje, pred približno 300 milijoni let, je nastala Pangea.

Cikel

Znanstveniki na Univerzi Curtin v avstralskem Perthu so se do najnovejših ugotovitev v zvezi z napovedano supercelino Amasia dokopali s pomočjo simulacij, izvedenih na naprednih superračunalnikih. Glede preteklih supercelin se po njihovih navedbah domneva, »da so nastale na zelo različne načine.« Bodisi so se »zaprli« notranji oceani, ki so nastali ob razpadu prejšnje superceline, ali pa se je »zaprl prejšnji zunanji superocean.« Vse okoliščine teh ciklov in medsebojnega vpliva premikanja tektonskih plošč in Zemljinega plašča še niso povsem pojasnjene, avstralski znanstveniki pa so se s tem vprašanjem zdaj spoprijeli s pomočno 4-D geodinamičnega modeliranja.

»V zadnjih dveh milijardah let so se Zemljine celine vsakih 600 milijonov let združile in ustvarile supercelino,« je dejal glavni avtor študije Chuan Huang in pojasnil, da gre za cikel, kar pomeni, da se bo to v nekaj sto milijonih let ponovilo. Naslednjo supercelino so po njegovih navedbah poimenovali Amasia, ker bo glede na projekcije usahnil Tihi ocean, ne pa Atlantski ali celo Indijski. Njihove simulacije sicer kažejo, da se bo to zgodilo prej kot v 300 letih.