"Šokantna odločitev"

Razkol na danskem dvoru; princ Joachim z mamo kraljico Margareto II. že en teden ni spregovoril

J.V./STA
5. 10. 2022, 16.43
Posodobljeno: 5. 10. 2022, 17.09
Deli članek:

Danska kraljica Margareta II. je pretekli teden štirim od skupno osmih vnukov odvzela prinčevske nazive, kar je povzročilo razdor v kraljevi družini.

Profimedia
Danska kraljeva družina.

Vsi vnuki, ki so izgubili naziv, so otroci njenega mlajšega sina, 53-letnega princa Joachima, ki je odločitev kraljice označil za izigravanje in od takrat z materjo ni spregovoril.

V skladu z odločitvijo štirje kraljičini vnuki, Nikolai, Felix, Henrik in Athena, ki so stari med 10 in 23 let, od 1. januarja dalje ne bodo več smeli koristiti prinčevskih nazivov, bodo pa še vedno grofje oziroma grofica hiše Monpezat.

Kot razlog za odvzem nazivov so pred enim tednom iz palače kraljice Margarete II. sporočili, da monarhinja želi s tem olajšati življenje otrokom: "Kraljevi naziv vključuje številne obveznosti in dolžnosti, ki jih bo v prihodnosti imelo manj članov kraljeve družine."

Štirje kraljičini vnuki in otroci 54-letnega prestolonaslednika Frederika za zdaj ohranjajo svoje nazive, vendar je kraljica že leta 2016 napovedala, da bo ob njihovi polnoletnosti naziv obdržal le bodoči kralj, princ Christian.

Princ Joachim je odločitev kraljice razumel kot izigravanje in se je hitro oglasil v medijih. "Petega maja mi je bil predstavljen načrt, da se bo to vse zgodilo, ko bo vsak izmed otrok dopolnil 25 let," je dejal za danski časnik B.T. in poudaril, da ima njegova hčerka komaj 10 let. Prav tako je povedal, da od kraljičine napovedi ni imel stikov z materjo ali starejšim bratom Frederikom.

Tudi mati dveh najstarejših sinov princa Joachima, grofica Alexandra, je za isti časnik dejala, da jo je odločitev kraljice šokirala, rekoč da se otroka čutita izključena in da ne razumeta, zakaj jima odvzemajo identiteto.

Kraljica se je v ponedeljek za svoja dejanja opravičila. "Podcenila sem koliko se bodo moj mlajši sin in njegova družina čutili prizadete in za to mi je žal. Upam, da bomo kot družina našli mir, da bomo našli pot skozi to situacijo," je dejala.