NIČ VEČ ZNANSTVENAFANTASTIKA

Prvi čip vstavljen. Je to naša prihodnost?

M. T. V.
7. 10. 2022, 12.55
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 14.20
Deli članek:

Prihodnost, ki smo jo gledali v filmih, je že tu: spoznajte Brandona Dalalyja, ki ima vsajene čipe za odklepanje hiše in avta, s podatki o zdravstveni dokumentaciji, identifikaciji in cepljenju.

twiter
Brandon Dalaly vrata stanovanja in svojega avta odpira z vsatvljenim čipom.

Pametna tehnologija postaja del človeka – dobesedno. Spoznajte Američana Brandona Dalalyja, ki je navdušen nad tehnologijo in sam sebi pravi hodeči računalnik. Že pred časom si je dal v levo roko vsaditi mikročip, na katerem ima shranjene svoje osebne in zdravstvene podatke, CV, potrdilo o cepljenju proti covidu-19, poleg tega pa lahko z njim odklepa tudi vrata svojega stanovanja.

Zdaj pa si je omislil še en mikročip, tokrat pod kožo desne roke. Pridružil se je skupini testnih osebkov, ki preizkušajo čipe, ki jih bomo lahko naročili prek spleta za okoli 300 evrov, odšli k svojemu lokalnemu tetovatorju, da nam jih bo vstavil pod kožo, ter jih aktivirali kar sami preko aplikacije na našem pametnem telefonu. Brandon si je tako omislil mikročip za odklepanje in zagon svojega avtomobila (seveda pa lahko nanj naloži še številne druge aplikacije). »Kaj ni to super, ko lahko od doma odideš brez skrbi, da si pozabil ključe svojega stanovanja ali avta? In takega ključa ne moreš pozabiti, izgubiti ali zlomiti,« pravi Brandon, ki še ni končal s pametnimi vsadki. Trenutno razmišlja še o mikročipu, ki ti ga vstavijo pod kožo na prsih, s katerim lahko preko telefona prebereš svojo telesno temperaturo ali izmeriš srčni utrip.

Poglejte, kako si je dal vsaditi mikročip:

Profimedia
Pod kožo vsajen mikročip ni več znanstvenafantastika.