Nevarnost iz hladilnika

S svežimi jajci morate ravnati še kako previdno

Mare Koren
9. 10. 2022, 12.31
Deli članek:

Če se osredotočimo na jajca, so ta pogosto pereča tema. Veste, kako jih pravilno hranimo, kako vemo, da so sveža, in ali so zdrava?

Dreamstime
Če vam je jajc zmanjkalo za paniranje, jih nadomestite s škrobom ali mešanico vode in mleka, ki ji dodate nekaj kurkume.

Če danes preverimo mnenja nutricionistov, bomo ugotovili, da jajca spadajo med izjemno zdrava živila. Vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, kalcija, železa, fosforja, selena, cinka in še bi lahko naštevali. A kljub temu zmerno z njimi.

Kje jih hranimo

Nekoč je veljalo, da je jajca treba hraniti v hladilniku, danes pa jih v trgovinah hranijo na policah zunaj hladilnikov. Zakaj? Gre predvsem za bakterije. Kot vemo, potrebujejo za razrast toploto, vlago in zrak. Če jih hranimo v hladilniku, bomo bakterijam onemogočili razrast zaradi neprimerne toplote, a bo tam prisotna vlaga. Če jih bomo hranili na pultu, bodo deležna toplote, ne pa vlage. Kje je torej bolje? Nutricionisti pravijo, da sta primerni obe možnosti shranjevanja, vendar je razlika v času roka uporabnosti. Če jih boste hranili v hladilniku, so uporabna največ pet tednov, če jih boste hranili na polici, pa tri tedne.

V vratih hladilnika ali na polici

Večina hladilnikov ima na vratih posebno poličko, kamor lahko shranite jajca, a svetujemo vam, da jih raje položite na srednjo polico, zaprta v embalaži. Zakaj? Predmeti, ki jih shranjujete na vratih hladilnika, so neprestano izpostavljeni menjavi temperature. Prav tako je zaradi toplotne spremenljivke vprašljiva vlažnost, ki je veliko višja kot v notranjosti hladilnika. Če boste jajca hranili v embalaži na srednji polici hladilnika, jim boste zagotovili stalnejšo temperaturo pa tudi vlago. Če ste se odločili, da boste jajca hranili na pultu, jih prav tako pustite v embalaži, saj jih boste obvarovali pred mehanskimi poškodbami. Dobro jim bo dela tema, pa tudi vlage bo precej manj.

Zamrznite

Za podaljšanje obstojnosti lahko jajca zamrznete. Ubijte jajce v posodico, jo neprodušno zaprite ter zamrznite.