Kolikokrat

Pred kurilno sezono očistite peči in dimnike

Mare Koren
9. 10. 2022, 20.11
Deli članek:

Kurilna sezona se je uradno že začela, a preden dodobra obremenimo peči in dimnike, je pametno, da v svoj dom povabimo dimnikarja in preprečimo nesreče.

Dreamstime
/

Ne glede na to, katero vrsto ogrevanja uporabljate, peč na olje, drva ali pelete, je obisk dimnikarja obvezen. Slabo vzdrževani ogrevalni sistemi močno obremenjujejo okolje, prav tako z neočiščenimi dimniki in pečmi tvegate nastanek požara ali zastrupitev s strupenimi plini.

Zakaj dimnikar

Če želite, da bo ogrevalni sistem dobro deloval, poskrbite za strokovno očiščen dimnik in peč, saj boste le tako dosegli najugodnejše ogrevanje, izgorevanje in seveda, kar je najpomembnejše, boljši izkoristek. Dimnikar bo poleg peči in dimnika očistil tudi zračnike in izmeril emisije dimnih plinov. Če kurite na drva ali premog, bo odstranil katranske obloge, pri plinskih pečeh preveril temperaturo izhodnih plinov in tlačne razlike. Pri pečeh na kurilno olje bo izmeril količino vbrizgavanja olja, vleko, tlačne razlike in količino nevarnih plinov. Zavedati se moramo, da se ob kurjenju kuriv z visoko vsebnostjo ogljika v okolje sprošča velika količina saj, ki se nalagajo na površine dimnika. Ob slabem čiščenju in neugodnih razmerah se saje lahko vnamejo in povzročijo požar. Po čiščenju se izboljša vlek dimnika, zaradi česar je boljši izkoristek kuriva, izloča se manj saj, hkrati pa v vaši denarnici ostane več denarja.

Kolikokrat čistimo peči

Individualna stanovanja imajo praviloma vgrajene kurilne naprave, ki oddajajo do 50 kilovatov toplotne moči. Če obratujejo redno, je vsaj enkrat letno potreben pregled. Če dom ogrevate na druge vire, je treba pregled in čiščenje prilagoditi.

Kako je s toplovodi

Če živite v stanovanju, ki se ogreva prek toplovoda, potrebujete prav tako pomoč dimnikarja. Enkrat letno je treba očistiti zračnike, ki skrbijo za zračnost prostorov, požarno in sanitarno varnost. Priporočljivo je, da vsaka tri leta pregledajo tudi rezervne dimnike, namenjene uporabi v primeru elementarnih in drugih nesreč.

Dokument po pregledu

Dimnikar vam mora po pregledu izdati poročilo o pregledu, na katerem so zapisane vrednosti in morebitne pomanjkljivosti.