Poskrbite zanj

Ste že očistili avto poletne navlake?

Mare Koren
17. 9. 2022, 10.20
Deli članek:

Poletje je bilo polno razburljivih doživetij. Povezovale so vas dolge razdalje, boljše ali slabše ceste, vročina, močni nalivi, toča ...

Dreamstime
Iz prtljažnika in predalov poberite ves balast, ki se je v avtomobilu nabral čez poletje.

Večinoma so se poletni dopusti za letos končali. Morda ste se z avtomobilom odpeljali na dolge počitnice na morje, do bližnjih hribov, si privoščili krajši oddih na kopališčih ali podaljšan vikend ob Blejskem jezeru. Za vas je to pomenilo predvsem sprostitev, za vaš avtomobil pa precej stresno obdobje leta, tudi zaradi nehvaležnih vremenskih razmer. Poskrbite zanj, da vam bo še dolgo služil.

Ven s poletno kramo

Ko se vrnete z dolgih počitnic, je, če hočete ali nočete, čiščenje »nujno zlo«. Izpraznite vse predale v vozilu in iz prtljažnika poberite vse, kar ste čez poletje puščali v njem (blazine, plavutke in podobno), saj teh stvari do naslednjega poletja ne boste več potrebovali. Nikar ne odlašajte s pospravljanjem, saj vsak dodaten kilogram prtljage tudi poveča porabo goriva.

Pogumno nad nesnago

Naslednji korak je čiščenje s sesalnikom. Posesajte sedeže in prtljažni prostor. Trdovratnejše madeže poskusite odstraniti z vlažno krpo, in če ne bo dovolj, uporabite razmaščevalec ali čistilo za oblazinjeno pohištvo. To bo koristilo predvsem pri madežih, ki so se pojavili zaradi razlitja ali sledov hrane ter sončne kreme in soli. Če želite odstraniti še neprijeten vonj, po sedežih in tleh posujte sodo bikarbono, pustite čez noč in nato posesajte.

Praske, razpoke in druga škoda

Avtu privoščite tudi temeljito zunanje pranje. Najbolje bo, če ga boste odpeljali v pralnico in mu privoščili celovit paket zunanjega čiščenja. Nato preverite, ali so morda na avtu nastale poškodbe, kot so odrgnjena barva, zlomljena plastika, podrsana platišča. Če se je poškodovala barva, poskrbite, da jo bo mehanik čim prej ponovno nanesel, saj boste tako preprečili rjavenje. Plastiko zamenjajte, podrsana aluminijasta platišča naj mehanik obrusi. Zamenjajte nedelujoče žaromete in smerokaze ter se tako izognite prekršku, zaradi teh okvar vas lahko namreč policisti kaznujejo. Preverite tudi raven tekočin in jih po potrebi dolijte.

Ostanki bonbonov

Ostanke bombonov, ki so se morda zalepili na tla, najlažje očistite tako, da jih prelijete z vročo vodo. Nato jih previdno odstranite s papirnato brisačo in še podrgnete.

Madeži pijač

Zasušene madeže brezalkoholnih pijač boste najlažje odstranili s čistilnimi tabletami za zobne proteze. Tableto stopite v kozarcu vode, mešanico nanesite na madež, pustite delovati in obrišite.

Žvečilni gumi 

Nočne more bo hitro konec, če boste na ostanke žvečilnega gumija nanesli nekaj hladilnega spreja, nato pa ostanek odstranili s strgalom za led.

Čokolada

Površino z ostanki čokolade in sladoleda najprej dobro skrtačite, nato pa popivnajte z brisačo, ki ste jo namočili v vročo vodo. Nikar ne drgnite! Postopek po potrebi ponovite.

Dreamstime
/

Strešni kovček in vlečna kljuka

Če ste že očistili prtljažnik in iz njega odstranili vso kramo, je čas, da se lotite tudi demontaže nosilcev strešnega kovčka. Če se vam ne ljubi, naj vas motivira misel, da večja ko je teža, večja je poraba goriva. Vsakršni dodatki na avtomobilu tudi pomenijo slabši nadzor nad vozilom, predvsem ob močnejšem vetru. Pri demontaži preverite, ali so morda med prevozom na strešnem kovčku nastale poškodbe, in ga popravite oziroma zamenjajte, da se boste prihodnje leto brez slabe volje odpeljali na dopust. Ne pozabite demontirati tudi nosilcev za kolesa in vlečne kljuke, saj vas lahko zaradi neuporabe slednje policisti tudi kaznujejo.