BREZ KEMIKALIJ

Stop komarjem z domačimi repelenti

Mare Koren
31. 7. 2022, 14.04
Deli članek:

Kaj bolj prija po vročem in napornem dnevu kot posedanje na terasi, s kozarcem osvežilne pijače in v družbi prijateljev? A ne pozabimo na komarje, ki lahko prijetno vzdušje spremenijo v nočno moro.

Dreamstime
Domači repelenti so enako učinkoviti kot umetni, pa tudi veliko varnejši so.

Komarjev in drugega mrčesa je zmeraj več, prav tako se po zadnjih podatkih k nam naseljujejo nove vrste. Zato brez primerne zaščite pred njimi, torej ustreznih repelentov in sveč s citronelo, ne bo šlo. Če ne marate umetnih in koži ter zdravju nevarnih repelentov, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj takšnih, ki jih lahko izdelate sami.  

Repelent z limono in evkaliptusom

Dreamstime
Komarji in drug mrčes ne marajo vonja evkaliptusa, zato je odlična zaščita.

Potrebujete: eterično olje limone in eterično olje evkaliptusa ali eterično olje limoninega evkaliptusa ter sončnično olje ali olje nepozebnika.

Priprava: Eterični olji zmešajte s sončničnim oljem v razmerju 1 : 10. Dobro premešajte in spravite na temno ter suho mesto. Preden se podate v naravo, z mešanico natrite kožo na izpostavljenih delih telesa.

Eterično olje limoninega evkaliptusa boste dobili v bolje založenih trgovinah z naravnimi eteričnimi olji. Gre za vrsto evkaliptusa, ki ga komarji ne marajo.  

Repelent s sivko, vaniljo in limono

Profimedia
Repelent s sivko, vaniljo in limono tudi prijetno diši.

Potrebujete: 15 kapljic eteričnega olja sivke, 4 žličke ekstrakta vanilje, sok polovice limone in destilirano vodo.

Priprava: Sok limone dobro precedite, da v njem ne bo ostankov membran in koščic. Nato ga v steklenički s prostornino pet decilitrov zmešajte z oljem sivke in ekstraktom vanilje. Z mešanico lahko poškropite oblačila in kožo.

Repelent z nageljnovimi žbicami

Potrebujete: 250 mililitrov medicinskega alkohola, 40 gramov celih klinčkov, 40 mililitrov otroškega olja (lahko izberete tudi drugo nevtralno olje, denimo mandljevo, kakavovo, sezamovo).

Priprava: V steklen kozarec nalijte alkohol in vanj stresite klinčke. Kozarec dobro zaprite in počakajte teden dni. Vmes vsebino dobro premešajte. Nato dodajte olje in shranite v temni steklenički ali razpršilki. Pred vsako uporabo dobro pretresite. Škropite po koži.