Razlogov je skoraj toliko kot otrok

Grizenje, praskanje, jok … To so pokazatelji nestrinjanja

Mare Koren
30. 7. 2022, 21.39
Deli članek:

V starosti od enega do treh let se grizenje pri otrocih pogosto pojavlja, strokovnjaki celo pravijo, da je to običajen odziv v tej starostni skupini.

Dreamstime
Otroka, ki grize, ne smemo nikoli ugrizniti nazaj ali spodbuditi ogrizenega otroka, da ugrizne nazaj. Tako bi mu pokazali, da je takšno vedenje sprejemljivo.

Malček grize, ker se še ni naučil uporabljati ustreznih besed ali vedenja, s katerim bi izrazil nestrinjanje, jezo. Pomembno je, da jasno pokažemo, da je takšno ravnanje nesprejemljivo, čeprav smo prizadeti in jezni tudi sami ter se morda počutimo nesposobne in osramočene.

Kaj lahko storimo

Otroka, ki grize, ne smemo nikoli ugrizniti nazaj ali spodbuditi ogrizenega otroka, da ugrizne nazaj. Tako bi mu pokazali, da je takšno vedenje sprejemljivo. Otroka moramo pozorneje opazovati, da dobimo vpogled, zakaj je nekoga ugriznil, kaj se je zgodilo pred tem in kje se je zgodilo. S skrbnim opazovanjem lahko negativno vedenje otroka skoraj vedno preprečimo, kar je pomembno predvsem za vzgojitelje v vrtcu, starši pa naj bi svojega otroka tako ali tako dobro poznali, mar ne? Glede na ugotovitve se odločimo za naslednje modre odzive.

Bodite pozorni in iznajdljivi

Če menimo, da je otrok lačen ali utrujen, bodimo pozorni na njegov dnevni ritem in ga priredimo tako, da bo otrokovim potrebam pravočasno zadoščeno. Če gre za spor zaradi igrače, se potrudimo zamenjati igračo, ponudimo mu podobno ali enako. Če menimo, da mu primanjkuje pozornosti, moramo z njim preživeti več časa, ko je njegovo vedenje sprejemljivo in želeno.

Dreamstime
Neprimerno vedenje je nadležno predvsme v vrtcu.

Raje pohvala kot graja

Otroka moramo pohvaliti in opazovati predvsem takrat, ko je uspešen in je njegovo vedenje zaželeno. Ob spremembah in dogodkih v družini se potrudimo, da je njegov dan čim običajnejši. Otrok mora dobiti občutek sprejetosti in razumevanja. Kadar gre za posebno boleče dogodke in otrok potrebuje veliko potrpljenja ter ljubezni, lahko razmislimo o strokovni pomoči. Nadvse dobrodošlo je, da otroka učimo sprostiti napetosti tudi na drugačen način; odlični načini so stiskanje plastelina, gline, škropljenje v vodi, tudi udarjanje po blazini ...