Kontaktne leče

Že majhne napake lahko resno ogrozijo zdravje vaših oči

Mare Koren
30. 7. 2022, 12.15
Posodobljeno: 30. 7. 2022, 12.33
Deli članek:

Če ste med tistimi, ki raje nosijo leče kot očala, preverite nasvete, ki vam bodo razkrili, na kaj morate paziti in čemu se je pametno izogniti.

dreamstime
Kontaktne leče zmeraj vstavljajte s čistimi rokami.

Preden namestite ali odstranite leče, si morate temeljito umiti roke. Sicer bakterije na rokah in za nohti ter druga nesnaga vsakič, ko leče nameščate ali jih odstranjujete, pridejo v stik z očmi, tam pa lahko povzročijo vnetja in celo ogrozijo vid.

Shranjevanje

Posodica, v kateri hranite leče, mora biti vselej čista. To pomeni, da jo morate vedno, ko vstavite leče, dobro splakniti in povsem posušiti. Drugo pravilo je, da vsakih šest do osem tednov staro posodico nadomestite z novo. V njej se namreč namnožijo mikrobi, ki se prenesejo na leče in od tod na oči.

Pod prho in v bazenu

Zaradi vlage lahko leče nabreknejo in se tesneje prilepijo ob oko, zato so za odstranjevanje potrebni močnejši prijemi, kar lahko vodi v poškodbe oči in vnetja. Leče pred plavanjem v bazenu, prhanjem ali obiskom savne vedno odstranite.

Tekočino uporabite enkrat

Osnovna namena tekočine za leče sta ohranjanje njihove vlažnosti in dezinfekcija. Kadar večkrat uporabite isto tekočino ali novo v škatlico samo dolijete, se v njej nevarno poveča število bakterij, ki se prenašajo na oči.

V službi leče, doma očala

Za večino velja, da lahko leče varno nosijo največ 14 ur. Splošno pravilo, ki ga je pametno upoštevati, pa se glasi, da takoj, ko pridete domov, leče nadomestite z očali. Vaše oči, tako kot vsi drugi deli telesa, za običajno delovanje potrebujejo kisik, leče pa njegov dotok ovirajo.

Dreamstime
Tekočino za leče ob vsaki uporabi zamenjajte.

Leč nikoli ne nosite ponoči

Spanje s kontaktnimi lečami lahko privede do očesne infekcije, ki je včasih zelo resna in celo okvari vid. Kljub temu so resne infekcije zaradi leč, ko lahko celo oslepite, izjemno redke. Še ena težava, ki se lahko pojavi, je, da se leča med spanjem prepogne ali ujame pod veko, kar oteži odstranjevanje.