Nič več kondomov

Kontracepcijska tabletka za moške: Bi jo vi vzeli?

Simona Furlan/revija Jana
31. 7. 2022, 08.30
Posodobljeno: 31. 7. 2022, 10.49
Deli članek:

Ženske imajo danes na voljo precej bolj ali manj zanesljivih kontracepcijskih metod, hormonske in nehormonske, moški pa pravzaprav samo dve, zanesljivo vazektomijo in manj zanesljivi kondom. Zdaj pa se – končno, bo rekel marsikdo – vendarle obeta tudi kontracepcijska tabletka za moške.

Profimedia
Kontracepcijska tabletka za moške naj bi raven testosterona zižala ravno toliko, da se nekoliko zmanjša število semenčic v spermi.

Ameriški endokrinologi so se na svojem rednem letnem kongresu (ENDO 2022) v Atlanti pohvalili z rezultati kliničnega testiranja dveh zdravil, za zdaj imenovanih DMAU in 11β-MNTDC, ki znižujeta raven testosterona ravno toliko, da se pomembno zmanjša število semenčic v spermi, hkrati pa ne nastanejo težave, fizične in psihične, ki jih imajo po navadi moški z zmanjšano količino testosterona.

Ne vtikaj se v moj testosteron

Prav to, torej nesprejemljivi oziroma preveč neprijetni stranski učinki zmanjšane ravni testosterona, je bila doslej glavna ovira pri razvoju kontracepcijske tabletke za moške, je povedala vodilna raziskovalka Tamar Jacobsohn iz programa za razvoj kontracepcije na Nacionalnem inštitutu za zdravje otrok in človekov razvoj Eunice Kennedy Shriver. Da se je njim pri razvoju tabletk za moške uspelo izogniti tej pasti, po njenih besedah dokazuje tudi podatek, da je bila večina vključenih v njihovo raziskavo (sodelovalo je 96 moških, ki so en mesec vsak dan zaužili dve oziroma štiri kontracepcijske tablete ali pa tablete s placebom) zdravilo pripravljena uživati še naprej in ga tudi priporočiti drugim.

Se pa Tamar Jacobsohn zaveda, da njihovo zadovoljstvo med testiranjem še ne zagotavlja, da bodo tabletko, ko bo ta na trgu, z enako naklonjenostjo moški sprejeli tudi v realnem življenju, sploh pa ne v bolj patriarhalnih okoljih. Kontracepcija je navsezadnje že tisočletja (prvi pisni viri o tem so iz leta 1850 pred našim štetjem, izvirajo pa iz Mezopotamije) predvsem ženska skrb in breme. Moškim se pač ni treba ukvarjati z vsemi izzivi, tudi zdravstvenimi tveganji, povezanimi z nosečnostjo, zato je tudi njihovo zanimanje za kontracepcijo manjše, pravi Tamar Jacobsohn, pomemben dejavnik pa je vsekakor tudi potencialni moški odpor do tega, da bi se kdo vtikal v njihov testosteron.     

Čas je za odgovorne moške

»Pozitivne izkušnje sodelujočih v raziskavi in odlične ocene tabletk, ki smo jih testirali, bodo po mojem vendarle vzbudile dovolj zanimanja za to, da bi se moški aktivneje vključili v načrtovanje rojstev. V prihodnjih desetletjih bo moška kontracepcija široko dostopna, z njenim razvojem se bo povečal pozitiven vpliv na javno zdravje, v smislu preprečevanja nenamernih nosečnosti, in moškim bo omogočila aktivnejšo vlogo pri načrtovanju družine kot doslej,« je sicer optimistična raziskovalka. Pri tem računa tudi na to, da bo farmacevtska industrija zaznala možnost novega trga in s tem dodatnega zaslužka ter zato bolj radodarno podprla nadaljnje raziskave na področju moške kontracepcije.

Za zdaj je vazektomija edina izbira

Zanimanje zanjo, za zdaj gre seveda zgolj za vazektomijo, prav v ZDA trenutno močno narašča. Razlog je predvsem nedavna šokantna odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo lastno razsodbo v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, po kateri so imele ženske na ozemlju vseh ZDA pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Zdaj lahko zvezne države samostojno uvajajo prepoved splava, mnoge so to že tudi napovedale.

Umetna prekinitev nosečnosti naj bi bila tako kmalu prepovedana v več kot dvajsetih zveznih državah, in prebivalke teh držav bodo primorane, če bodo seveda imele možnost za to, splav opraviti v državah, kjer bo ta še naprej dovoljen. Ameriški moški so ugotovili, da bodo morali ukrepati, in zdravniki z vseh koncev ZDA, od Kalifornije do Iowe in New Yorka, poročajo o skokovitem porastu povpraševanja po vazektomiji. Urolog Philip Werthman iz Los Angelesa, denimo, je za Washington Post povedal, da je imel v tem času »od 300 do 400 odstotkov več posvetov o vazektomiji kot sicer«. 

Ponekod poleg prepovedi splava že napovedujejo, da bodo šli še dlje in prepovedali tudi kontracepcijo. Znanstvenikov, ki razvijajo kontracepcijsko tabletko za moške, to seveda ne zaustavlja. Področje načrtovanja rojstev je še vedno pomembno, in tudi potencialne prepovedi, tako kot pri splavu, tega ne bodo niti spremenile niti preprečile. Če bo farmacija zaslutila zaslužek, bo razvoj tabletke za moške hiter, če bodo (neodgovorni) moški branili svoj testosteron in skrb za kontracepcijo še naprej prepuščali predvsem ženskam, pa se bo zavleklo.