Slovenci na dopustu

Pripravite se na višje kazni za prekrške na Hrvaškem

P.K.
31. 7. 2022, 08.40
Posodobljeno: 31. 7. 2022, 10.46
Deli članek:

V petek je pri naših južnih sosedih začela veljati novela zakona o varnosti prometa na cestah, v kateri je kar nekaj novosti, vključno z višjimi kaznimi za določene prometne prekrške.

Dreamstime
Kazen za hitrost je podvojena.


Največja sprememba se je zgodila pri višini kazni za neprilagojeno hitrost. Ta je prej znašala 500 kun, kar je malo več kot 66 evrov, zdaj pa je še enkrat višja. Tako bo treba ob prehitri vožnji plačati globo v višini 1000 kun oziroma 133 evrov. Enako denarno kazen pa bo prejel tudi prepočasen voznik, ki bo oviral promet.

Hrvaške oblasti sicer sporočajo, da podvojeno globo za prehitro vožnjo nalagajo predvsem povzročiteljem prometnih nezgod, ki se zgodijo kot posledica neprilagojene hitrosti. Za prekoračitve hitrosti pa bodo vozniki plačali enako kot prej, to je od 300 kun (okoli 40 evrov) do 10.000 kun (okoli 1.330 evrov). Novost je tudi pri plačilu kazni, ki jo je moč z julijem poravnati le s plačilno kartico.

Kaj pa 'skirca'?

Če nameravate na Hrvaško vzeti svoj električni skiro, pozor: z njim se lahko; tako veleva nova zakonodaja; vozite samo po kolesarski stezi v smeri gibanja. Če steze ni, pa se lahko vozite po cestah, na katerih velja omejitev hitrosti do največ 50 km/h in sicer ob desnem robu vozišča. Tudi na površine za pešce lahko zapeljete, a pod pogojem, da jih s svojo hitrostjo in manevri ne boste ogrožali.