BIZARNO

Ste že slišali za viski iz rakovic?

M. T. V.
18. 7. 2022, 07.41
Posodobljeno: 18. 7. 2022, 07.49
Deli članek:

Morda bo to celo pomagalo reševati težavo z invazivno vrsto zelenih rakovic na obalah Severne Amerike.

Pixabay
Rakovica

V morjih okoli severne ameriške obale se soočajo s poplavo zelenih rakovic, invazivne tuje vrste členonožcev, ki se je razmnožila do te mere, da uničuje tamkajšnje okolje, saj poje neverjetne količine školjk in s kopanjem lukenj spreminja ribje habitate. »To je verjetno ena najbolj uspešnih invazivnih vrst v Severni Ameriki ,vsaj v morskem svetu,« pravi morska biologinja dr. Gabriela Bradt. »Ena rakovica lahko poje tudi do štirideset školjk na dan. Če se tako namnožijo, lahko iztrebijo vse školjke na določenem območju.«

Kako bodo zmanjšali populacijo rakovic, biologi še ne vedo, ena od možnosti je povečana uporaba živali v prehranski industriji. Medtem ko strokovnjaki tuhtajo, pa je destilarna Tamworth iz New Hampshira prišla na idejo, da bi tvegala drzno poslovno potezo: ustvarili so viski iz rakovic. In povzročili nekaj zgroženosti, še več pa odobravanja. Njihov Crab Trapper viski z okusom zelene rakovice gre za med! Rakovice najprej nalovijo, očistijo in zmeljejo, jih destilirajo, dodajo začimbe in zmešajo z alkoholno bazo. Ljudje si več kot očitno želijo poskusiti nekaj novega, pravijo pa tudi, da ima viski odličen okus.

Tamworth Distilling
Viski z okusom zelene rakovice

Dr. Bradtova pozdravlja to potezo, saj pravi, da bodo s tem ljudje postali bolj ozaveščeni glede težav z rakovicami. In morda bo še kdo dobil kakšno podobno idejo in počasi se bi lahko populacija invazivnih rakovic zmanjšala.