PREBAVNE TEŽAVE

Ne jejte surove zelenjave, ko vas žene na stranišče

Mojca Kopriva
2. 7. 2022, 20.58
Deli članek:

Driska ali diareja je sila neprijetna reč, ki se, tako se nam zdi, včasih pojavi »od nikoder«. Kaj jesti oziroma kateri hrani se je dobro izogibati, če nastopijo take težave?

Dreamstime
Med drisko morda ne boste mogli prebaviti mlečnih izdelkov, včasih pa bo stanje ostalo nespremenjeno še nekaj tednov po izginotju težav.

Če imate drisko, je hrana morda zadnja stvar, o kateri razmišljate. Vsi vemo, da je pomembno piti veliko tekočine, da bi se izognili dehidraciji. A prav tako je pametno, da posegamo po pravih živilih. Nekatera živila namreč stanje le še poslabšajo, izbrati pa je treba tista, ki simptome lajšajo.

Malo vlaknin

Vlaknine so sicer obvezno hranilo, ki ureja prebavo, a pri driski niso dobrodošle, saj prebavo in delovanje črevesja preveč spodbujajo. Pomagajo pa vam lahko kuhan riž, testenine, pšenica ali oves.

Kuhana, ne surova zelenjava

Surovo zelenjavo je malo težje prebaviti in lahko povzroči težave z napihnjenostjo, zato je kuhana zelenjava v tem primeru najboljša izbira.

Juhe in krekerji

Juha lahko nadomesti izgubljeno tekočino in hranila, medtem ko so krekerji dobri, ker vsebujejo veliko soli. Driska lahko povzroči veliko izgubo tekočine in elektrolitov ter mineralov, kot sta natrij in kalij, in slana hrana pomaga težavo odpraviti.

Piščanec ali puran

Mastna hrana z veliko maščobami lahko drisko samo poslabša, zato je pametno jesti belo meso, kot sta piščanec in puran. Seveda se svetuje, da se meso peče brez dodatnih začimb, ki lahko razdražijo prebavni trakt.

Dreamstime
Zmečkane banane, krekerji ali prepečenec in na vodi kuhan riž – ta živila pomagajo pri driski.

Živila, ki jih ni dobro jesti

Mastna hrana lahko stanje le še poslabša, ker včasih driska kratkoročno vpliva na sposobnost telesa, da absorbira maščobo. Hrani z visoko vsebnostjo maščob se je treba izogibati, dokler se stvari ne normalizirajo. Ocvrta hrana, mastno meso, oreščki, namazi in drugi dodatki so živila, ki se jim morate izogibati. Prav tako med drisko morda ne boste mogli prebaviti mlečnih izdelkov, včasih pa bo stanje ostalo nespremenjeno še nekaj tednov po izginotju težav. Za nekaj časa pozabite na mleko, sir in maslo. Jogurt je sicer »varna izbira«, saj vsebuje probiotike, ki vam lahko ob teh težavah pomagajo. Začinjena hrana in začimbe dražijo prebavni sistem, zato niso priporočljive, če imate prebavne težave. Če vam primanjkuje »okusa«, dodajte sveže začimbe in sol, da nadomestite izgubo elektrolitov.