NARAVNO IN BREZ KEMIKALIJ

Uporabimo zelišča, olja in arome za izdelavo domače poletne kozmetike

Mojca Kopriva
2. 7. 2022, 20.10
Deli članek:

Največja prednost naravne kozmetike je, da takšni izdelki kože ne obremenjujejo, temveč ji le pomagajo, da opravlja svojo funkcijo. Tu je nekaj dragocenih nasvetov in receptov, kako si kozmetiko za poletno nego in zaščito kože lahko z nekaj spretnosti pripravimo sami.

Dreamstime
/

Pri izdelavi domače kozmetike je treba biti zelo previden. Vse sestavine, tudi zelišča, ki jih boste uporabljali, morajo biti kakovostne in neoporečne. Da boste dobili varen izdelek, si morate zagotoviti brezhibno čist delovni prostor in opremo. To upoštevajte tako pri pakiranju in shranjevanju kot pri uporabi. Predvsem izdelki, ki vsebujejo vodo, so občutljivi za to, kako ravnamo z njimi. Na primer kremo vedno izdelujemo v majhni količini in za eno osebo. Hranimo jo v hladilniku. Iz lončka jo jemljemo s čisto žlico. Ko osvojimo nekaj teh osnovnih pravil, je uporaba preprosta.

Mazilo za sončenje s kokosovim in karitejevim maslom

Dreamstime
/

Obstaja kar nekaj rastlinskih olj, ki že sama po sebi minimalno ščitijo pred soncem. Zaščitni faktor teh olj je okoli 4, ne več. Med njimi so predvsem jojobino, sezamovo, avokadovo in arašidovo olje. Zato so ta še posebej primerna za izdelavo pripravkov, ki ščitijo pred soncem. Jojobino olje je tudi zelo stabilno, kar je pri izdelkih, ki bodo verjetno tudi izpostavljeni soncu, velika prednost. Vendar naravno rastlinsko olje ne ščiti le kože, temveč tudi podpira imunski sistem. Prodira skozi kožo in spodbuja njene glavne funkcije.

Sestavine: 9 g čebeljega voska, 19 g kokosovega masla, 10 g sezamovega olja, 10 g avokadovega olja, 50 ml karitejevega masla, 2 žlici sofi tixa, od 10 do 20 kapljic naravnega eteričnega olja sivke.

Priprava: V vodni kopeli stopite čebelji vosek in kokosovo maslo. Nato dodajte avokadovo in sezamovo olje. Nazadnje vmešajte še karitejevo maslo in takoj odstavite z ognja. Mešajte tako dolgo, da se tudi karitejevo maslo stopi. V oljno bazo dodajte sofi tix – sončni filter iz cinkovega in titanovega oksida, ki pomaga reducirati UVA- in UVB-žarke, ter mešajte tako dolgo, da ne bo več grudic. Nazadnje vmešajte še naravno eterično olje sivke.

Balzam za nego ustnic, izpostavljenih soncu

Sestavine: 15 g jojobinega olja, 6 g čebeljega voska, 2 g karitejevega masla, 8 kapljic vitamina E, 4 g sofi tixa (zaščita pred soncem), od 5 do 10 kapljic arome za balzame.

Priprava: V vodni kopeli stopite vse sestavine, tudi vitamin E in sofi tix. Mešajte, dokler zmes ne postane židka. Nato zmes, tik preden se začne gostiti, nalijte v embalažo.

Poletni losjon za nego telesa po sončenju

Profimedia
Losjon s sivko

Losjon s sivko za poletno nego po sončenju je primeren za vse tipe kože. Oljni izvleček sivke pomirja kožo in blaži razdraženost. Naravno eterično olje sivke učinkuje na kožo pomirjujoče in antibakterijsko. Prav tako hladi od sonca pregreto kožo. Urea v losjonu zagotavlja, da koža bolje veže vlago in se manj izsušuje. Če nimate suhe kože, lahko ureo izločite iz sestavin.

Sestavine: 50 ml oljnega izvlečka sivke, 10 g tegomulsa, 180 ml hidrolata sivke, 10 g uree, 25 kapljic eteričnega olja sivke, žlička mice (zvezdni prah ali bakreni sij).

Priprava: Najprej si pripravite vse sestavine. V nepregorno stekleno posodo dajte oljni izvleček sivke in tegomuls. To je oljna baza. Za vodno bazo dajte v drugo nepregorno stekleno posodo hidrolat sivke in ureo. Obe posodi postavite v vročo vodno kopel in ju pustite v njej, dokler se trdne snovi ne stalijo. Odstavite z ognja, nato vodno bazo med nenehnim mešanjem počasi, po kapljicah, dodajajte oljni bazi. Morda se vam bo čez nekaj časa zazdelo, da se je masa sesirila. Takrat začnite mešati še posebej močno. Mešajte tako dolgo, da losjon ohladite na telesno temperaturo. Zdaj je čas, da mu dodate naravno eterično olje sivke. Dodajajte ga počasi, po kapljicah, in ves čas mešajte. Na koncu vmešajte še izbrano mico.

Domači repelent s poprovo meto, limonsko travo in sivko

Repelent s prijetnim vonjem kožo tudi osveži.

Sestavine: 1 skodelica destilirane vode, hidrolat nepozebnika, sveža ali posušena zelišča (od 3 do 4 žlice): poprova meta, citronka, limonska trava, sivka … (vsaj eno zelišče naj bo iz družine met).

Priprava: zavrite eno skodelico destilirane vode, odstavite z ognja in dodajte od 3 do 4 žlice posušenih zelišč. Dobro premešajte, pokrijte in pustite, da se ohladi. Pokriti morate zato, da se v zeliščih ohranijo eterična olja. Ohlajeno mešanico precedite in zmešajte s skodelico hidrolata nepozebnika. Repelent vlijte v stekleničko s pršilko in hranite v hladilniku.

Pršilo z alojo za nego po sončenju

Dreamstime
Pršilo z alojo

Pršilo z alojo je primerno za nego kože, ki je utrpela manjše sončne opekline, ker jo hladi in neguje.

Sestavine: 40 ml destilirane vode, 5 ml aloe vere (10-kratni koncentrat), 20 kapljic ognjičevega izvlečka (če ga imate), 1 ščepec alantoina, 5 kapljic bio konzervansa.

Priprava: Alantoin stopite v vodi, dodajte druge sestavine, dobro premešajte in vlijte v stekleničko s pršilko ter uporabite.

Sivkin dezodorant za poletno nego

Sestavine: 22 g kokosovega masla, 8 ml arašidovega olja, 15 g sode bikarbone, 15 g bele gline, 10 kapljic eteričnega olja sivke.

Priprava: V vodni kopeli segrejte arašidovo olje in kokosovo maslo. Ko se maslo stopi, odstavite ter vmešajte sodo bikarbono in belo glino. Če vzamete večji delež sode, bo dezodorant nekoliko močnejši. Nazadnje dodajte eterično olje sivke in ponovno premešajte. Dezodorant dajte v lonček in zaprite. Uporabite ga tako, da ga malo vzamete iz lončka in ga med dlanmi rahlo zmehčate ter si natrete podpazduhe.

Domači repelent z žajbljem, rožmarinom in sivko

Dreamstime
/

Za domači repelent potrebujemo posušena ali sveža zelišča, navedena v receptu. Opozorilo: repelent ima močan vonj, a ta izgine, ko se posuši.

Sestavine: približno 40 ml jabolčnega kisa, po 2 žlici suhega ali po 1 žlico svežega žajblja, rožmarina, sivke, timijana in poprove mete.

Priprava: Suha zelišča zdrobite, sveža sesekljajte in dajte v steklen kozarec ter prelijte z jabolčnim kisom. Zaprite in postavite na vidno mesto. Vsak dan kozarec pretresite. To delajte od 2 do 3 tedne. Po tem času vsebino precedite in nalijte v stekleničko s pršilko ter hranite v hladilniku. Za uporabo neposredno na koži repelent razredčite v razmerju 1:1 z destilirano vodo.

Bleščilo za ustnice za zaščito pred soncem

Dreamstime
Poletno bleščilo

Sestavine: 35 g ricinusovega olja, 1 g čebeljega voska, 1 g voska vrtnice, 14 kapljic vitamina E, od 1 do 2 g sofi tixa (za zaščito pred soncem), ščepec mice v poljubnem odtenku, 10 kapljic poljubne arome za balzame.

Priprava: V vodni kopeli stopite ricinusovo olje in oba voska. Dobro premešajte in dodajte vitamin E in sofi tix. Mešajte, da dobite gladko zmes brez grudic. Nazadnje vmešajte še izbrano mico in aromo. Iz sestavin dobite približno 7 bleščil po 5 gramov. Da se ne bi naveličali ene barve, lahko osnovno maso razdelite na več delov in jih obarvate v različnih odtenkih. Nasvet: mice lahko med seboj tudi mešate in tako ustvarjate barve, ki vam najbolj ugajajo.