Objavljen prvi posnetek "naše" črne luknje

Znanstvenikom je uspelo "pogledati" v osrčje naše galaksije

A.R.
12. 5. 2022, 17.12
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 21.04
Deli članek:

Črne luknje laiki razumemo kot območje tako zgoščene mase, da njihova gravitacija nase priklene vse, tudi svetlobo. A če ne izžarevajo nobene svetlobe, jih ni mogoče niti »videti«. Da tako zgoščena gravitacijska telesa lahko povzročajo zbiranje mase v ogromnih objektih, kot so galaksije, je zato dejstvo, ki ima pri znanstvenikih status hipoteze. Zaradi tega je veliko naporov usmerjenih v to, da bi obstoj črne luknje vendarle tudi empirično potrdili, se pravi »videli« tisto, česar ni mogoče videti.

Profimedia
Sagittarius A* se nahaja v središču naš galaksije.

Danes so tako objavili novico, da jim je končno uspelo posneti črno luknjo, ki se nahaja v samem osrčju mlečne ceste, kakor imenujemo galaksijo, v kateri se nahaja tudi naše osončje. Črno luknjo, poimenovano Sagittarius A*, je mogoče opazovati le posredno, kot črnino v centru svetlečega obroča svetlobe in prašnih delcev, ki se vrtinčijo okoli središča s hitrostjo, le malo manjšo od svetlobne, preden tudi njih posrka v nevidno črnino.

Težave pri odkrivanju črnih lukenj so ravno v nestabilnosti tega vidnega obroča, vseeno pa se je preboj na tem področju zgodil že pred tremi leti, ko je skupini znanstvenikov s teleskopom Event Horizon uspelo posneti prvo črno luknjo, od nas oddaljeno več kot 50 milijonov svetlobnih let, ki tvori središče galaksije, suhoparno poimenovane M87.

Potrjena domneva o obstoju črne luknje sredi galaksije

Manj suhoparno so odkritje doživeli raziskovalci, vključeni v mednarodni raziskovalni kolektiv oziroma mreža skupin okoli osmih radijskih teleskopov, povezanih v teleskop Event Horizon. Kot je za časnik The Guardian povedala ena od članic kolektiva in astrofizičarka iz univerze v Amsterdamu, prof. Sera Markoff, »te reči navsezadnje iščemo že 100 let, zato je za znanstvenike to odkritje nekaj velikega.« Navdušen je tudi londonski raziskovalec, dr. Ziri Younsi, ki objekt opiše kot »turbulentno, kaotično in precej nasilno okolje. Pravzaprav smo kar srečni, da živimo na robu galaksije«.

Sagittarius A* je od nas oddaljena 27 tisoč svetlobnih let, sam raziskovalni projekt pa je »težak« nekaj manj kot 60 milijonov dolarjev, od tega pa skoraj polovico zagotavlja ameriška znanstvena fundacija, so zapisali na portalu ABC news.