Zanimivosti

Prehod na nov telefon ne sme biti stresen

O. S.
11. 5. 2022, 15.07
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 13.16
Deli članek:

V rokah imamo novi v vseh pogledih boljši pametni telefon z razburljivimi zmogljivostmi, ki bo nepogrešljiv spremljevalec naslednjih nekaj let.

Prehod je obenem priložnost, da nanj naložimo samo tiste aplikacije, ki jih zares potrebujemo in izbrišemo podatke, ki po nepotrebnem zasedajo »bite« pomnilnika. Nekakšno spomladansko čiščenje in podatkovno razstrupljanje obenem!

Vseeno pa misel na prehod ni vedno prijetna. Bojimo se, da bomo pozabili na dragocene stike, na katere se zanašamo? Izgubili fotografije in video posnetke in z njimi dobršen del spominov na pomembne trenutke. Uporabniki novih pametnih telefonov Huawei, med katerimi sta trenutno daleč najbolj zanimiva P50 Pro in inovativni zložljivi P50 Pocket, pa se sprašujemo še o nečem. So na voljo aplikacije, ki jih potrebujemo? Lahko smo pomirjeni. Na telefonih z mobilnimi storitvami Huawei (HMS) ni težav z dostopnostjo in delovanjem aplikacij. Ko imamo pri roki starega, nepomembno katere znamke je, zlahka uporabimo aplikacijo Phone Clone. Z njo bomo namreč »ubili« dve muhi na en mah. Prenesli podatke in datoteke ter obenem tudi aplikacije.

Velja premisliti, katere aplikacije in podatki so pomembni

Prehod na nov pametni telefon je obenem odlična priložnost za podrobno čiščenje in razmislek, kaj potrebujemo. Morda ste že slišali za »fantomske« aplikacije. To so tiste, ki smo jih namestili, morda enkrat zagnali, nato pa nanje pozabili. Toda še vedno so nameščene in zasedajo dragocen prostor na pomnilniku naprave. Nobene potrebe ni, da jih prenesemo na nov telefon. Pravzaprav je bolje, da jih ne, saj ne koristijo. Preverimo torej seznam nameščenih na starem in v primeru, da bomo uporabili aplikacijo Phone Clone, nepotrebne izbrišimo. Kako vemo, katere so nepotrebne? Ko naletimo na neznano, za katero se nam niti ne sanja, kaj naj bi počela, jo zaženimo in hitro bomo ugotovili, ali jo sploh potrebujemo.

Nekatere raziskave kažejo, da večina uporablja v povprečju deset mobilnih aplikacij. Te seveda zelo dobro poznamo in vemo, čemu jih imamo. Zaradi tega je morda celo bolje, da aplikacij ne prenesemo samodejno iz starega telefona, temveč jih na novega raje ročno namestimo. Zakaj ne, ko pa jih vendarle ni veliko. Toda vemo, kako je z aplikacijami v povezavi s telefoni Huawei. Bojimo se, da ne delujejo. Strah je seveda odveč. Veliko večino priljubljenih in daleč najbolj uporabnih najdemo v trgovini AppGallery ali s pomočjo iskalnika Petal (Petal Search). Redke, mednje sodi večina Googlovih, ki na ta način niso dosegljive, pa bodo delovale v okolju, ki ga oblikuje aplikacija GSpace.

Zmogljivo in zanesljivo orodje Phone Clone

Phone Clone je Huaweievo orodje za prenos podatkov, datotek in aplikacij iz stare naprave na novo. Namesto da bi ročno nameščali aplikacije, nato pa prenesli še stike, fotografije, glasbo in še kaj, to steče samodejno. Slediti moramo le izredno preprostim in dobro dokumentiranim korakom in nato počakati toliko časa, kolikor ga prenos zahteva. Kakopak odvisno od količine podatkov, ki smo jih ustvarili v letih uporabe. Ker pa bo orodje preneslo vse, kar je na pomnilniku, je pred tem smiselno spomladansko čiščenje. Trajalo bo, da pregledamo vse fotografije, video posnetke in datoteke ter izbrišemo slabe in nepotrebne, toda splačalo se bo! Velja namreč enako kot v primeru nepotrebnih aplikacij. Če nečesa ne potrebujemo, potem je bolje, da to izbrišemo.

Kako uporabljamo orodje? Najprej na obeh telefonih zaženite aplikacijo Phone Clone. Vseeno katere znamke je stari in kateri operacijski sistem na njem teče. Če ni nameščena, potem jo najdemo in naložimo iz njegove trgovine z aplikacijami.

V aplikaciji na starem telefonu določite, da je »star telefon«, na novem pa, da je »nov«, ter nato s starim preberite kodo QR, ki se bo izpisala na zaslonu novega.

Izberite, kaj želite, da bo preneseno na nov telefon in počakajte, da je prenos zaključen. Med prenosom je treba upoštevati tudi nekaj pravil. Na primer, ni priporočljivo, da ko ta traja, ugasnemo zaslon ene ali druge naprave, saj se bo v tem primeru postopek samodejno prekinil. Prav tako je bolje, da ju med prenosom ne uporabljamo in da imata vsaj do polovico polni bateriji.

Ko se odločamo za prehod na novo napravo, je pomembno, da imamo na voljo veliko preprostih načinov in se lahko sami odločamo, po kateri poti bomo šli. Namestili novi telefon popolnoma sami, na novo in na roke ali pa se bomo raje odločili za uporabo orodja, ki bo vse postorilo namesto nas. Pomembno je, da prehod ne bo povzročil stresa in v primeru telefonov Huawei, da zaradi odločitve zanje v ničemer ne bomo prikrajšani.

( Avtor: Jan Kosmač)