Ramazan in bajram

Muslimani danes zaključujejo postni mesec

A.R.
1. 5. 2022, 13.11
Posodobljeno: 1. 5. 2022, 13.12
Deli članek:

Za muslimane se danes zalkjučuje ramazan, enomesečno obdobje posta, ki mu sledi bajram. Letos v prostorih Islamske skupnosti v Ljubljani na Parmovi v duhu dobrih medsosedskih odnosov organizirajo druženje, na katero so bili povabljeni tudi sosedje, ki se bodo lahko seznanili z muslimanskim praznikom.

Nataša Juhnov
Džamija v Ljubljani

Za muslimane se ob današnjem sončnem zahodu končuje postni mesec ramazan, ki se je letos začel 2. aprila, sporočajo iz Islamske skupnosti v Sloveniji. V času ramazana se verniki postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom. Po muslimanskem koledarju je ramazan deveti mesec v letu, namenjen pa je duhovnemu prečiščevanju, druženju vernikov in skupnim obredom. Po dveh letih omejitev zaradi epidemije so se muslimani med letošnjim ramazanom spet lahko udeleževali organiziranih aktivnosti Islamske skupnosti.

Ramazan je za muslimane posvečen vrednotam, povezanimi z mirom, strpnostjo, dobrimi deli in odpuščanjem, v skladu skaterimi v skupnosti letos še posebej izpostavljajo mir, »ki ni več samoumeven in za katerega se je potrebno zavzemati. V času postnega meseca je bilo lažje razumeti vse tiste, ki nimajo dostojnega življenja, so bili pregnani iz svojih domov in nimajo normalnega dostopa do hrane, vode in osnovnih življenjskih potrebščin«, so še zapisali.

Ramazanu sledi bajram, tridnevno zaključno obdobje postnega meseca, ki je navadno namenjen obiskom sorodnikov, prijateljev ali sosedov in v katerem se pozabljajo morebitne zamere. Jutri, v ponedeljek se bo tako ob 6.25 zjutraj začela osrednja bajramska slovesnost, med 17.30 in 19.30 pa bo na ploščadi ljubljanskega islamskega centra na Parmovi ulici organizirano praznovanje, h katerem so v duhu dobrih odnosov vabljeni sosedje, ki se bodo seznanili s pomenom praznika in si bodo lahko ogledali notranjost džamije.