Stran s "pomarančno" kožo

Celulita se rešimo pametno in hitro

Mojca Kopriva
1. 5. 2022, 14.00
Deli članek:

Večina žensk ima celulit. Na stegnih, zadnjici ali trebuhu. To je povsem običajno, a če vas moti, je nekaj možnosti, da postane manj opazen.

Profimedia
Vsak dan zmasirajte ter s tem prekrvite in utrdite predele, ki jih je prizadel celulit.

Suhe ali malo manj, to celulita ne zanima, loti se vseh. Toda če imate nekaj odvečnih kilogramov, je celulit opaznejši kot sicer. Zlasti če kilograme nosite na stegnih in zadnjici. Poskusite s pametno in predvsem počasno dieto, ki jo kombinirate z gibanjem. Hitra »jo-jo« dieta lahko stvar poslabša, saj bo na mestih, kjer ste hitro izgubili maščobo, koža postala ohlapna.

Telovadite pametno

Premaknite se s kavča. To je zagotovo najboljše »zdravilo« proti celulitu in predvsem pogoj, če želite v bitki zmagati. Samo zaradi gibanja celulit seveda ne bo izginil, a mišični tonus pod prizadetimi predeli lahko naredi kožo bolj enakomerno in napeto. Preizkusite tridelni načrt: zdrava prehrana, živahno gibanje in vaje, ki povečajo moč mišic.

Jejte več surove hrane

Namesto praznih kalorij jejte več vlaknin, ki jih najdete predvsem v polnozrnatih izdelkih, sadju in zelenjavi. Enostavni ogljikovi hidrati, ki so v belem kruhu, sladkarijah in sladkih gaziranih pijačah, dodajo kalorije – precej, če smo natančni. Vse neporabljene kalorije pa se prej ali slej spremenijo v maščobo in celulit.

Masirajte prizadete predele

Vsak dan si vzemite nekaj minut, da zmasirate ter s tem prekrvite in utrdite predele, ki jih je prizadel celulit. To lahko storite pod prho ali med nanašanjem losjona za telo. Na trgu je kar nekaj masažnih pripomočkov, s katerimi se lahko lotimo celulita; zagotovo boste našli pravega. Z masažo se koža prekrvi, prav tako se znebi odvečne vode, zato je učinek masaže skoraj takojšen. Če želite, da traja, pa je z masažo treba vztrajati.

Izberite prave hlačne nogavice

Če pogosto nosite hlačne nogavice, lahko tudi te nekaj naredijo za vas. Namesto neelastičnih nogavic izberite kompresijske oziroma tiste za oblikovanje postave. Če jih boste nosile pogosto, bodo pripomogle k bolj gladki koži, saj preprečujejo, da bi se v njej nabirala odvečna voda. Pazite le, da ne bodo pretesne, sicer bo učinek nasproten.

Preizkusite različne izdelke za nego

Kreme z rastlinskimi izvlečki lahko za nekaj časa izboljšajo videz kože. Na primer izdelki, ki vsebujejo kofein, pomagajo hitro napeti kožo na stegnih. Pa bi masaža z navadnim losjonom delovala enako dobro? Preizkusite. Najdite izdelek, na katerega se vaša koža dobro odziva, in z njim vztrajajte. Preden se lotite večjih nakupov, preizkusite tester, če je na voljo. Izdelki proti celulitu so lahko agresivni in vsak tip kože se nanje odzove drugače.

Privoščite si savnanje

Obisk savne toplo priporočamo, saj blagodejno vpliva na zdravje in počutje. Savna prek potenja pomaga pri odstranjevanju odpadnih snovi iz telesa. Žal en sam obisk ne bo veliko spremenil, zato si savno privoščite vsaj enkrat mesečno. V boju proti celulitu je zagotovo najučinkovitejša infrardeča savna. Z žarki prodre globoko v tkiva, jih ogreje in spodbudi njihovo čiščenje. Z izločanjem toksinov preprečite njihovo nabiranje v podkožju in s tem nastanek oziroma pojav celulita.

Dreamstime
Savna velja za eno najprijetnejših oblik hujšanja in odpravljanja celulita