Tropski raj v našem domu

Palme ne marajo neposrednega sonca in postane vode

Mare Koren
1. 5. 2022, 16.13
Deli članek:

Tukaj so prvomajski prazniki, ki jih bodo številni izkoristili za obisk toplih krajev, kjer nas boža šumenje morja in hladi senca palme. Nekateri si del tega čarobnega vzdušja prinesejo domov. Imate tudi vi palmo v svojem stanovanju?

Dreamstime
Nekatere palme lahko poženejo tudi dolga stebla in na njih cvetove; če želite hitrejšo rast, cvetove sproti režite.

Palme in valovi me vlečejo tja, poje ena vidnejših slovenskih glasbenih skupin. Danes nam sicer ni več treba daleč, da bi uživali v objemu palm, a moramo vendarle prevoziti nekaj kilometrov do morja, če ne živimo na obali. Lahko pa si palmo omislimo v svojem domovanju. Kakšnim zahtevam moramo pri tem ustreči?

Poznajo ekstremne razmere

Kot poudarjajo strokovnjaki, najdemo palme tudi v precej ekstremnih razmerah in ne samo tam, kjer je veliko sonca. Rastejo tako v džunglah kot v puščavah, nobenega od teh okolij pa ne moremo povsem poustvariti doma. A medtem ko palma visoke temperature trdoživo, dobro prenaša, bo le s težavo preživela, če ji ne boste zagotavljali dovolj vlage in sprotnega vlaženja zraka. To je preizkušnja za številne vrste.

Ne marajo prepiha

Palme ne postavljajte na mesta, kjer je vetrovno. Prav tako jo umaknite s predelov, kjer se temperature naglo spreminjajo. Čez zimo naj bo v prostoru z visokimi temperaturami, prav tako ji zagotovite svetlobo, a ta naj raje ne bo neposredna. Poleti jo odmaknite od oken, če se vanje upira močno popoldansko sonce. Vsekakor jo lahko postavite na balkon ali teraso, a ji zagotovite senčen kotiček.

Ne zalivajte preveč

Tudi pri zalivanju so palme precej izbirčne. Vsekakor pa boste naredili več koristi kot škode, če jo boste kdaj pa kdaj pozabili zaliti. Palma bo v poletnih mesecih zelo zadovoljna, če boste skrbeli, da ima zmeraj vlažno prst, a pazite, da se voda ne zadržuje v podstavku. V preostalem delu leta je bolje, če se prst med zalivanji nekoliko posuši.

Počasna rast

Zavedajte se, da palme rastejo zelo počasi; na začetku jih lahko posadite v majhne lonce, saj lahko traja tudi nekaj let, da jih prerastejo. V tem primeru pazite, da rastlino redno gnojite in ji zagotavljate vsa ustrezna hranila.