Pod podrto zgradbo še vedno iščejo preživele

Zaradi porušene stavbe so na Kitajskem doslej aretirali devet ljudi

A.R.
1. 5. 2022, 16.39
Posodobljeno: 1. 5. 2022, 16.56
Deli članek:

V petek se je v Kitajskem mestu v provinci Hunan podrla manjša blokovska zgradba in v ruševine ujela več deset ljudi. Reševalna akcija še poteka, o mrtvih zaenkrat ne poročajo, dogodek pa meče slabo luč tudi na koruptivna ravnanja in slabo varnostno zaščito na področju mestnih stanovanjskih gradenj.

Profimedia
Že več kot dva dni poteka reševanje izpod ruševin podrte zgradbe v Kitajskem mestu Changsha

Že več dni se vleče drama v ruševinah osemnadstropne hiše v mestu Changsha v kitajski provinci Hunan. Zgradba, v kateri so bili hotel, stanovanja in kinodvorana, se je vase sesula v petek in pod seboj pokopala 23 ljudi, ki so se nahajali v njej. Lokalne oblasti pa so poročale tudi o 39 mimoidočih, ki bi lahko izginili v ruševinah, oziroma so jih po nesreči pogrešili.

Še vedno poteka akcija reševanja, v kateri so izpod ruševin včeraj na varno spravili pet oseb, o smrtnih žrtvah pa zaenkrat ne poročajo. Danes zgodaj popoldne so uspeli rešiti še eno osebo, ki je v ruševinah preživela kar 50 ur.

Medtem pa nesreča odmeva tako v kitajskem tisku kot na političnem vrhu, od koder se je oglasil tudi kitajski predsednik Xi Jinping in se zavzel za to, da morajo reševanje nadaljevati »za vsako ceno«. Pojavljajo pa se tudi ugibanja in preiskovanje možnih vzrokov nesreče, ki utegnejo razkriti bolj razširjen pojav.

Na AlJazeeri tako kot o enem od možnih vzrokov za podrtje navajajo nenadzorovane posege v gradnjo, ki bi naj jih izvedli stanovalci. Ob tem še ugotavljajo, da nevarne poškodbe zgradb v Kitajski niso redkost, vzroki za to pa se nahajajo v varnostnih standardih in močno razširjeni korupciji pri nadzoru gradenj. Pri vsaj dveh podrtjih v zadnje pol leta so kot vzrok navajali eksplozijo zaradi uhajanja plina.

Čeprav uradni vzroki nesreče še niso znani, pa je policija v zvezi s tem danes že pridržala devet ljudi, med katerimi je tudi lastnik zgradbe in skupina varnostnih inšpektorjev, še poročajo kitajske medijske agencije.