Koncentracija

Preprosti triki, ki nam pomagajo ostati zbrani

Mojca Kopriva
3. 4. 2022, 14.02
Deli članek:

Povprečen človek lahko popolno koncentracijo ohrani le nekaj sekund – zaradi vse pogostejše uporabe digitalnih naprav pa se ta čas še krajša, saj nam osredotočenosti ni treba ohranjati dlje časa, da bi pridobili določeno informacijo, dovolj je že pritisk na gumb ali dva.

dreamstime
Koncentracija je mentalna sposobnost, ki jo je mogoče razvijati in izboljševati.

Čeprav je to lahko priročno, nekatere druge okoliščine od nas še vedno zahtevajo daljšo zbranost, a je morda nismo več sposobni. Preverite, kako lahko preprosto okrepite sposobnost koncentracije, da boste lahko opravili vse, kar ste si zamislili.

V zeleni družbi

Sobna rastlina ne bo samo osvežila vašega doma ali pisarne, temveč vam bo tudi pomagala izboljšati stopnjo koncentracije. Že pogled na rastline, dolg le nekaj sekund, naj bi izboljševal človekovo produktivnost in pomagal ohraniti fokus tudi pri najbolj dolgočasnih opravilih. Koristi, ki jih delček narave v zaprtem prostoru prinese človeku, so torej dvojne: rastline izboljšujejo zdravje in povečujejo srečo.

Trening za možgane

VDIHNITE IN IZDIHNITE Možganom pri osredotočanju pomagajte tako, da umirite svoje misli. Poskusite z globokim trebušnim dihanjem. Počasi in globoko vdihnite skozi nos in pri tem štejte do deset, nato počasi izdihnite skozi usta in tudi štejte do deset.

Kdo pravi, da je po koncu šole konec učenja? Učenje novega jezika je denimo odličen trening za možgane in ohranjanje koncentracije. Ljudje, ki znajo več kot en jezik, bolje izkoristijo možgane in jih je težje zmotiti. Lažje izbirajo ustrezne informacije in ignorirajo tiste, ki bi jih pri opravilu zmotile. Ne samo da vam tuji jezik pomaga v tujini, ampak pomaga možgane ohranjati mlade, izboljšuje kognitivne funkcije in preprečuje pešanje možganov.

Počitek za bistre misli

Pravijo, da lahko polurni dremež po kosilu izboljša zmožnosti koncentracije za polovico. Tisti, ki po kosilu zadremajo za urico, imajo boljše kognitivne sposobnosti od tistih, ki si po kosilu ne privoščijo počitka. Ne skrbite, da ponoči ne boste mogli spati, če zadremate čez dan. Raziskave kažejo, da tisti, ki po kosilu dlje dremajo, ponoči tudi več spijo.

Koncentracija je mentalna sposobnost, ki jo je mogoče razvijati in izboljševati. Različne vaje, meditacija, ustrezna prehrana in redna telesna dejavnost izboljšujejo koncentracijo in pomnjenje.

Privoščite si odmor

Čeprav se zdi, da je to, da vstanete in se odmaknete od opravila, kontraproduktivno, lahko s tem izboljšate stopnjo koncentracije. Kratki odmori vam lahko pomagajo ostati osredotočeni – to pa zato, ker se po daljšem fokusiranju na določeno opravilo naše kognitivne sposobnosti začnejo zmanjševati. Če preusmerite svojo pozornost na kaj drugega, se lahko potem lažje znova osredotočite na prvotno delo. Dobro je, če med pavzo vstanete in se sprehodite ter si tako poženete kri po žilah, saj boste s tem zbistrili misli.