Zanimivosti

Napočil je čas spravila novoletne jelke in okraskov

Mare Koren
7. 1. 2022, 21.18
Deli članek:

Počasi se bo za slabo leto treba posloviti ob prazničnega časa, ki ga krasijo smrečice, bunkice in lučke. Nekateri so to naredili včeraj, drugi bodo s pospravljanjem božičnega drevesca počakali do 2. februarja.

Dreamstime
Pri pospravljanju si priskrbite pomoč. Če je smrečica naravna, vas čaka več dela.
Če nimate škatle, jo ovijte v folijo
Umetno drevesce lahko ovijete tudi v prozorno folijo za živila. Tako boste preprečili nabiranje prahu in umazanije. Svetujemo vam, da drevesce na koncu ogrnete v temnejše barve, s čimer boste preprečili, da bi barva smreke zbledela.

Kakorkoli obrnemo, veselega decembra je konec. Kmalu bodo ugasnile tudi lučke v mestih in na ulicah, iz svojih domov bomo odnesli smrečice oziroma plastične pospravili v škatle ter jih odnesli v klet. Čas je za nove začetke in nove cilje. Kako poskrbeti, da po pospravljanju ne bo preveč umazanije in bodo okraski počakali do prihodnjega leta?

Prava smrečica je večji zalogaj

Če ste se letos odločili okrasiti pravo smrečico, torej naravno, ste si zadali večji zalogaj. Tako s postavljanjem kot tudi s spravilom. S suhih vej namreč odpadajo iglice, in če si jih ne želite pobirati po vsem stanovanju, se morate pospravljanja lotiti premišljeno. Nikar ne hitite, temveč premislite. Odličen način za spravilo oziroma podiranje smrečice je, da ji najprej odstrižete oziroma odžagate veje ter jih spravite v vrečko. Tako boste večino dela opravili v dnevni sobi in privarčevali čas za sesanje stanovanja, saj boste na koncu iz njega odnesli le deblo. Iglice, kar jih je odpadlo, pometite ali posesajte, in postopek je končan. Če to ni mogoče, se lahko lotite še enega domiselnega načina, in sicer s pomočjo stare rjuhe. Na sredini ji naredite luknjo, vanjo zapičite dno smreke, nato pa vse vogale blaga zavežite pri vrhu. Oblečeno drevesce odnesite ven, vse iglice bodo namreč ostale v rjuhi. A preden smreko odvržete, preverite, ali obstajajo službe, ki v okolici pobirajo odslužena božično-novoletna drevesca.

Smrečica iz umetnih materialov

Te smrečice so precej trajnejše in obstojnejše ter uporabne več let, pa vendar zahtevajo nekaj dela in pazljivosti. Nikar ne pozabimo, da tudi te odvržejo kakšno iglico. Običajno so sestavljene iz več ločenih delov, ki jih v škatlo pospravite odzgoraj navzdol. Če so veje smrečice ločeno nameščene, jih pazljivo zvijte in v škatlo zložite po barvah, s katerimi so  označene. Previdno tudi s stojalom, ki je običajno iz trde plastike, da ga ne polomite. Sicer bo vaše drevesce prihodnje leto precej majavo.

Dreamstime
Preverite, kam lahko zavržete odsluženo smrečico.