Osončje

Tako bi Mars in Venera postala primerna za človeštvo

R.T.
4. 1. 2022, 20.03
Posodobljeno: 4. 1. 2022, 21.09
Deli članek:

Na ta način bi se planet začel teraformirati sam.

Profimedia
Zemlja, Mars in Venera

Magnetni ščit med Marsom in Soncem bi planet zaščitil pred solarnimi delci, ki razkrajajo njegovo krhko atmosfero; Mars bi se tako sam teraformiral, da bi bil bolj primeren za človeštvo.

Kot je pojasnil James Green, nekdanji direktor vesoljske agencije Nasa, bi toplota na ta način ostajala ujeta – temperatura in pritisk bi s tem narasla do te mere, da bi lahko raziskovalci po površju rdečega planeta hodili brez skafandrov in sadili zelenje. »Zaustavimo razkrajanje in pritisk bo narasel. Mars se bo sam začel teraformirati. Želimo namreč, da planet sodeluje na vsak možni način,« je pojasnil Green.

Temperatura na površju Marsa je 62 stopinj Celzija pod ničlo, njegova atmosfera pa stokrat tanjša od Zemljine.

Green nadalje predvideva, da bi bilo mogoče nekaj podobnega izvesti tudi na Veneri, in sicer s ščiti, ki odbijajo sončno svetlobo, da bi znižali temperaturo.

Osončje je naše

Nekdanji direktor Nase je na ideji o ščitih delal vsaj od leta 2017, ko jo je predstavil na eni od Nasinih delavnic. Takrat je s pomočjo simulacij in modelov prikazal, da bi s tovrstno tehnologijo in posledičnim taljenjem zmrznjene vode na polih planeta povrnili sedmino starodavnega oceana na Marsu. »Osončje je naše, prilastimo si ga. To seveda vključuje Mars – da bi ga lahko skupaj raziskali, potrebujemo boljše okolje,« je dejal takrat in namignil, da bi lahko podnebje na rdečem planetu stabilizirali v nekaj letih.