Jožef Oseli

Kuhar, ki je osvojil svet in navdušil Tita

Janja Ulaga
20. 12. 2021, 20.50
Deli članek:

V oddaji Slovenija brez meja na radiu Veseljak so tokrat gostili Jožefa Oselija, ki je eden najvidnejših slovenskih kuharjev.

mk
Jožef Oseli in Janja Ulaga
Več o Jožetovem bogatem popotniško-kuharskem življenju lahko slišite v oddaji Slovenija brez meja.

Rodil se je kot peti otrok v družini in svoja otroška leta preživel v Medvodah. Od svojega 27. leta živi v Kranju. Po končani gostinski šoli, smer strežba, se je leta 1967 zaposlil v Skupščini republike Slovenije kot natakar. Ob delu se je izobraževal in končal še hotelsko šolo, poslovodsko šolo in višjo upravno šolo.

Delo na gradu Brdo pri Kranju

Zaradi odgovornega in strokovnega dela je bil leta 1972 imenovan za vodjo protokolarne strežbe na Gradu Brdo pri Kranju. V rezidenci nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita je bil skupaj z ženo Metko odgovoren za vso organizacijo in strežbo v času njegovega bivanja na Brdu kot tudi ob obiskih tujih državnikov na Brdu. Za svoje delo sta prejela jugoslovansko odlikovanje red dela s srebrnim vencem. Od leta 1989 je vodil protokolarno vilo Vila Epos na Bledu in vilo Tartini v Strunjanu. Pri večletnih delovnih izkušnjah v reprezentančnih objektih je srečal več kot 40 državnikov, predsednikov vlad, kraljev in cesarjev, organiziral odmevne pogostitve za velike kulturne prireditve in sprejeme.

Ker je po naravi radoveden, je potreboval nov izziv, zato se je odločil, da uresniči svojo željo in se izpopolni tudi v kulinariki. Vpisal se je na E. A. C. H. – Šolo artistične kulinarike in hotelirstva Paul Bocuse v Lyonu v Franciji. To je bila prelomnica v njegovem življenju in začel je svojo drugo kariero. Leta 1997 je kot pomoč šefu v kuhinji in leta 1998 kot vodja slovenske kuharske ekipe asistiral na gala prireditvi za izbor najlepše zemljanke na Sejšelih. 

Svojo zgodbo opisal v kar treh delih

V vseh teh letih se je nabralo toliko spominov in slikovnega gradiva, da je Jožef Oseli svojo življenjsko zgodbo opisal v kar treh delih.

V prvem delu – Moja življenjska izkušnja – govori o odraščanju in začetkih svoje profesionalne poti, delu v Rezidenci Brdo, kjer sta z ženo Metko delala kot butlerja pri predsedniku Titu.

V drugem delu – Recepti – ponudi bogato zbirko receptov iz 26 držav, ko je pripravljal in predstavljal domače slovenske recepte in hkrati skrbno zapisoval vse tuje.

V tretji knjigi – Potovanja – opisuje prigode iz bogatega repertoarja mednarodnih obiskov v vlogi chefa, vodje kulinaričnih odprav, mednarodnega sodnika na kulinaričnih tekmovanjih in predstavi svoje delo kot član komiteja kuharji brez meja, ko je kot član organiziral in sodeloval na različnih humanitarnih dogodkih.