Zadnji praznični hvala v Mariboru

VIDEO: »Hvala, da učite ljudi, kako postati dober človek«

Zoran Franc
20. 12. 2021, 15.20
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 14.01
Deli članek:

Srčni projekt, v katerem smo se v tem letu zahvalili petim izjemnim osebam, nas je na koncu odpeljal v Maribor, kjer smo skromno pozornost, na pobudo dijakov Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor, predali učitelju in humanitarcu Borisu Krabonji.

Sašo Švigelj
Ekipa je Borisa presenetila kar na šoli, kjer poučuje.

Dober glas seže v deveto vas in beseda hvala, kot že tolikokrat povedano, premika gore in ogreje srce. Borisu so se želeli za trud in požrtvovalnost ter življenjsko šolo, ki jo uči ob predavanju zgodovine, s skromno gesto zahvaliti njegovi dijaki in sodelavci. Naj poudarimo, da Boris ni samo učitelj, temveč, kot pravijo dijaki sami, učitelj za življenje, saj je ustanovitelj in predsednik društva UP-ornik, kjer so s prostovoljnimi prispevki rešili že marsikatero deložacijo in nahranili premnoga lačna usta. Letos pri društvu pripravljajo tudi dobrodelni projekt »6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev«, namen katerega je zbrati šest milijonov papirnatih ladjic v spomin žrtvam genocidov ter današnjim žrtvam človeške ignorance najranljivejših v naši družbi; iz ladjic bo nastala umetniška instalacija. A to so zgolj kamenčki v mozaiku Borisovega življenja in dela. Poglejmo, kaj so o njem zapisali njegovi dijaki.

»Pozdravljeni. Z vašo akcijo bi se radi zahvalili velikemu humanitarcu, učitelju, mentorju in prijatelju. Boris je markantna oseba, ki svoje mišljenje, razmišljanje in znanje v prvi vrsti prenaša na mlade ljudi, za katere verjame, da lahko v svetu marsikaj spremenijo. Vliva upanje, sanje, širi domišljijo. Kaže tudi na krvave vojne, nepravično delovanje družbe in krivice, ki se dogajajo po svetu. Boris je učitelj, a naj povemo, da eden tistih, ki učijo za življenje. Takšnih pa je malo. Ne zatiska si oči pred revščino, krivico, takšno ali drugačno stisko. Odrinjene in pozabljene prime za roko in jim pomaga, kolikor le lahko. Vrača upanje, voljo, smeh in luč na obraze mnogih. Boris, hvala. Hvala, da učiš za življenje, da daješ pogum in kažeš, da ne smemo spregledati sočloveka, da ne smemo stisk jemati za samoumevne. In da opozarjaš na grozote sveta, ki so se dogajale, ter kričiš, da se nikoli več ne smejo zgoditi. Velik človek si, čeprav se zdi, da si včasih zelo majhen. Nisi sam.«

 Ostanimo ljudje in ozrimo se naokoli, sezimo drug drugemu v srce. Pomagajmo tistim, ki pomoč potrebujejo. To je bilo sicer zadnje dejanje naše letošnje akcije Praznični hvala, a vam obljubljamo, da se prihodnje leto spet srečamo. 

Sašo Švigelj
Boris ni skrival presenečenja.

***praznični hvala (Čili, Boris, Ajda - Glavna): Ekipa je Borisa presenetila kar na šoli, kjer poučuje. praznični hvala (čili, Boris): Boris ni skrival presenečenja.***