TOPLO RAZVAJANJE

V mrzlih dneh ob kaminu tudi v stanovanjih brez dimnika

Mare Koren
20. 12. 2021, 21.24
Posodobljeno: 4. 7. 2023, 12.02
Deli članek:

Pogled na ogenj nas očara, pomirja dušo, sprošča telo in daje občutek varnosti, zato veliko ljudem večer ob kaminu pomeni poosebljenje domačnosti in topline.

Dreamstime
Ogenj v kaminu naj nikoli ne gori brez nadzora, vsi vnetljivi materiali pa morajo biti na varni razdalji. Ta naj bo najmanj pol metra.

Več kot 80 odstotkov naših stanovanj nima dimne tuljave, ki je nujno potrebna za postavitev pravega kamina. To pa ne pomeni, da si v takem stanovanju ne moremo privoščiti romantičnih večerov ob živahni svetlobi gorečega kamina. Plameni v električnih kaminih in kaminih na bioetanol sicer res ne prasketajo, ustvarjajo pa ozračje prijetne domačnosti brez neprijetnega dima in saj. Zanje ne potrebujemo ne dimnika ne privoljenja lastnika stanovanja, če živimo v najemniškem stanovanju, saj jih ob selitvi vzamemo s seboj.

Elektrika

Rezervoarja pri kaminu na bioetanol nikoli ne polnimo, kadar plamen v kaminu še gori. Kamin vedno ugasnite in počakajte, da se popolnoma ohladi.

Pri električnem kaminu za oživitev plamenov zadostuje, da se priključimo na električno omrežje. Plamen v njem je videti kot pravi, čeprav so plameni le svetloben odsev nad keramičnimi poleni. A za ogrevanje prostorov električnih kaminov ne moremo uporabljati, ker ne oddajajo praktično nobene toplote. Pri večini modelov sicer lahko po želji vključimo tudi dodatno ogrevanje, ki zadostuje, da v zgodnjih jesenskih večerih uravnavamo temperaturo prostora, a v tem primeru porabijo precej električne energije. Če pa uporabljamo električni kamin le za estetski užitek, porabimo pri povprečno dveh urah gorenja na dan v enem mesecu le za kakšen evro električne energije. Za večje udobje si omislimo električni kamin z daljinskim upravljanjem, da lahko kar sede uravnavamo velikost plamenov in želeno količino toplote.

Bioetanol

Kamini na bioetanol potrebujejo za gorivo do okolja prijazni etanol, ki gori praktično brez vonja in saj. Pri gorenju pa se sprošča nekaj vode in ogljikovega dioksida, zato je treba prostor redno zračiti. Za postavitev takega kamina niso potrebna gradbena dela. Ko ga prinesemo domov, ga je treba le napolniti z gorivom in že ga lahko uporabljamo. Njihova prednost je tudi, da jih lahko uporabljamo povsod v stanovanju. Z njim lahko ustvarimo prijetno ozračje za druženje v dnevni sobi, intimno svetlobo v spalnici, ali pa ga postavimo za vir toplote ob večernih srečanjih na balkonu.