Kako jo očistiti?

Je vaša tipkovnica polna umazanije?

Mare Koren
13. 11. 2021, 09.11
Deli članek:

Naših domov in delovnih mest si ne znamo več predstavljati brez računalnikov, saj so nujno zlo skoraj na vsakem koraku. Prav tako povsod potrebujemo tipkovnice, ki pa so pravo zbirališče bakterij.

Profimedia
Pri mehanskih tipkovnicah odstranite tipke, izpihajte umazanijo ter vse skupaj očistite z vodo in detergentom.

Kdaj ste nazadnje očistili svojo tipkovnico? Se ne spomnite? Kaj pa tisto, na katero dnevno tipkate v službi? Si jo s kom delite? Strokovnjaki opozarjajo, da so tipkovnice in miške postale bolj umazan prostor kot toaletni prostori, zato vsake toliko časa potrebujejo temeljito čiščenje. A način, kako boste očistili tipkovnico brez neljubih posledic in karseda enostavno, je zgodba zase. Med drugim se vam lahko zgodi, da polomite tipke ali uničite mehanizme. Vsako čiščenje prav tako ni primerno za vsak tip tipkovnice.

Zunanja tipkovnica

Večinoma se srečujemo z zunanjimi tipkovnicami, ki so samostojna enota poleg ekrana in procesorja. Te v osnovi ostajajo enake že desetletja, zato se tudi njihovo čiščenje od takrat ni bistveno spremenilo. Priporočata se redno izpihovanje iz medprostorov in čiščenje tipk s čistilnim alkoholom oziroma specializiranimi sredstvi, ki jih po navadi prodajajo v trgovinah z računalniško opremo. Tako boste tipkovnico tudi najhitreje očistili. Če vas skrbijo poškodbe, raje uporabljajte vodo v kombinaciji z detergentom. Če uporabljate membransko tipkovnico, velja preveriti, ali proizvajalec dovoli odstranjevanje tipk. Pri membranskih tipkovnicah te dileme ni. Za njihovo odstranjevanje lahko uporabite izvijač ali pa si pomagate s pilico za nohte. A bodite previdni in nežni, saj se boste le tako izognili morebitni škodi. Na voljo pa so tudi namenska žična orodja, s katerimi tipke preprosto izpulite iz njihovega položaja. Ko boste odstranili vse tipke, najprej izpihajte umazanijo, če je resnično trdovratna, jo odstranite z mokro krpo, a pri tem ne uporabljajte alkohola.