PRIROČNI TRIKI

Vaš dom napadajo smrdljivci, ose in pikapolonice? Kaj storiti?

Mare Koren
6. 11. 2021, 11.55
Posodobljeno: 6. 11. 2021, 11.58
Deli članek:

So tudi v vaš dom začeli zahajati nadležne ose, smrdljivci in pikapolonice? Ne dovolite, da vam pokvarijo jesenske dni, preženite jih z vonjem po limonah ali pa jim nastavite pasti.

Dreamstime
Pikapolonice boste najlažje odstranili s sesalnikom za prah. A jih nikar ne puščajte v vrečki sesalnika, sicer bodo prilezle ven. Vrečko po sesanju izpraznite.

Jeseni, ko pritisne mraz, se v naše domove rade zatečejo žuželke, med drugim tudi nadležne in nevarne ose. Privablja jim predvsem toplota, pa tudi vonj po hrani in odpadkih v smeteh. Privlači jih prezrelo sadje, predvsem grozdje in jabolka, tudi na vrtu jih opazimo. Če boste tako sadje in zelenjavo umaknili z jedilne mize in kuhinjskega pulta, se bodo žuželke manj verjetno povabile v vaš dom. A obstajajo tudi druge rešitve.

Naravna rešitev

Ose odganjajo nekatere naravne arome, ki so zanje neznosne. To je denimo vonj sadik paradižnika, sveže mete, klinčkov, citronele in cimeta. Odlična rešitev je potpuri iz teh sestavin oziroma mešanica klinčkov in cimeta, a ne pozabite, da je treba, ko se razdiši, pripraviti novo. Uporabite lahko tudi že uporabljene čajne vrečke mete ali vrečke božičnega čaja, saj je v njih cimet. Lahko pripravite naravni repelent: iz 30 kapljic eteričnega olja mete, klinčkov, citronele oziroma cimeta ter 100 mililitrov vode. Dobro premešajte in z mešanico poškropite okenske okvirje in zavese. Z oljem poprove mete lahko natrete bombažne blazinice in jih razporedite na okenske police oziroma mesta, kjer po navadi žuželke vstopajo v vaš dom. Odlična rešitev so tudi nadišavljeni kosmi vate na verandi ali terasi.

Pinterest
Pripravite sladko past, ki bo privabila ose.

Sladka past

Lahko pa jim pripravite naravno past, in sicer tako, da na mizo na vrtu ali terasi postavite kozarce s sladko vsebino. Potrebujete med ali sadni sok, ali pa v vodo zgolj vmešajte nekaj sladkorja. Ose si bodo ob sladki pasti privoščile svojo zabavo in vas tako ne bodo motile med posedanjem.