PREPROSTI TRIKI

Nič več slabe volje ob lupljenju kostanjev

Mare Koren
6. 11. 2021, 09.44
Deli članek:

Brez dvoma lahko rečemo, da smo sredi sezone jesenske poslastice, tj. kostanjev. A pri njihovi pripravi se pogosto zalomi, saj so rjavi plodovi navadno precej »trd oreh« pri lupljenju. Kako jih najlažje olupiti?

Dreamstime
Spoznajte trike do lažjega lupljenja kostanjev.

Kostanji marsikomu med lupljenjem predstavljajo precejšnje preglavice in sive lase, sploh če jih za pripravo jedi potrebujete nekoliko več. Njihove lupine so sicer precej mehkejše od drugih drevesnih oreščkov, kar pomeni, da jih je tudi precej težje odstraniti. Poleg tega pa imajo še dlakavo kožico, ki se še kako prilega plodu. Kaj lahko naredite?

Zareza v kožico kot x ali ob robu

Ne glede na to, ali boste kostanje kuhali ali pekli, velja, da boste lupino in kožico precej lažje odstranili, če boste v lupino zarezali. Pri tem je zelo pomembno, da prerežete tako lupino kot kožo in da zarežete zares dovolj globoko. Sicer boste – sploh pri peki kostanjev – priča različnim »eksplozijam«, prav tako bo lupljenje precej težje. Tudi pri kuhanju je pomembno, da v kostanje dovolj globoko zarežete, saj bodo tako plodovi hitreje kuhani, kožico pa bo lažje odstraniti. A kako in kdaj?

Pečenje

Pri pečenju je, kot smo že omenili, pomembno, da v kostanje zarežete dovolj globoko. Pomembno je tudi, da jih pečete na dovolj visoki temperaturi, praviloma na ognju. Nič ni narobe, če je lupina zažgana in črna, to jim praviloma doda dimljen okus, ki sladkobo še bolj poudari. A pomembno je, da kostanje, ko so pečeni, zavijete v kuhinjsko krpo ali brisačo, ki je lahko tudi malce vlažna, in jih nekaj časa pustite. Tako bo lupina skoraj sama odstopila od mesa, lupljenje pa bo na ta način precej enostavnejše. Če jih pripravljate v pečici, jo ogrejte na 200 stopinj in pecite približno 15–30 minut. Če jih pripravljate na štedilniku, jih občasno premešajte, prav tako pa pustite, da se pečejo približno 15 minut.