Slovenija brez meja

»Ni čisto res, da so Japonci bolj pridni kot Slovenci«

Janja Ulaga
9. 10. 2021, 12.02
Deli članek:

V oddaji Slovenija brez meja so gostili Slovenko, ki že 13 let živi na Japonskem. Tja je odšla na enoletni študij, saj je pri nas študirala angleški jezik in japonologijo, a je ostala ...

pr
Vera je Slovenijo zapustila pred 13 leti

Prek dopisovalca je spoznala svojega sedanjega moža, se zaljubila in tam tudi ostala. Vera Kastigar Tokunaga ima z možem tri hčere, ki se spoznavajo z dvema povsem različnima kulturama. Moški in ženske v japonski kulturi imajo nekoliko drugačno vzgojo in vlogo kot pri nas, Japonke jim precej bolj strežejo kot Slovenke. Porodniški dopust tam traja tri mesece, in ne eno leto, po cesti se vozijo po levi, na mizi pa imajo najpogosteje riž.

Pri njih doma pozimi vedno pečejo krofe, čeprav Japonci pusta ne poznajo. Na veliko noč barvajo pirhe in ob božiču postavijo jaslice, kljub temu da takih običajev na Japonskem nimajo. Uspelo ji je, da je starejšo hčerko lepo naučila slovensko, mlajši dve pa imata težave pri govorjenju slovenščine. Seveda je za to kriva tudi epidemija koronavirusa, ki jim je že drugo sezono zapored preprečila potovanje v Slovenijo, kjer jih pogrešajo stari starši in prijatelji.

Dreamstime
Življenje na Japonskem se precej razlikuje od našega v Sloveniji.

Na Japonskem sta Vera in njen mož prevzela domačo tovarno čaja in trgovino, v kateri jo obiskovalci velikokrat sprašujejo, od kod je doma. Precej Japoncev je že slišalo za Slovenijo in jo tudi obiskalo, seveda pa obstajajo tudi taki, ki si niti približno ne znajo predstavljati, kje je naša dežela. Ali bo postala tudi turistična posrednica?