Vsakdanji opravki

Uporabite majhne trike in si zagotovite velike prihranke

Z.F.
9. 10. 2021, 10.27
Deli članek:

Vse spremembe se začnejo z odločitvijo in jasno vizijo po njih. Zmanjšate lahko tudi stroške svojega doma in to zgolj z nekaj drobnimi pazljivostmi, ki jih boste vsakodnevno mimogrede opravili. Na ta način ne boste zmanjšali samo stroškov, temveč boste prihranili tudi energijo, torej nekaj dobrega za okolje.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Če ste v fazi izgradnje nove hiše, ne razmišljate samo o njenem videzu, temveč tudi o njeni okoljski in energetski varčnosti. To bo prineslo dolgoročne prihranke, čeprav bo treba na začetku vložiti nekaj več denarja v kakovostne materiale. Če se še odločate o položaju hiše, jo je smiselno obrniti proti jugu, saj boste tako kar najbolje izkoristili sončno sevanje za ogrevanje prostorov in naravno razsvetljavo. Pozornost namenite tudi kakovostnim oknom in vratom, nikar pa ne pozabite na kakovostno izolacijo in primeren način ogrevanja.

Prihranek v kuhinji

Kuhinje so danes opremljene s številnimi gospodinjskimi aparati, brez katerih si ne predstavljamo več življenja. Pri nakupu aparatov ne skoparite in posegajte po tistih z najvišjim energetskim razredom, saj boste tako prihranili do 40 odstotkov energije in tudi vode. Med peko pečico čim manj odpirajte, saj boste tako preprečili toplotne izgube. Z vsakim odpiranjem se namreč izgubi do 20 odstotkov energije. Prav tako lahko pečico 15 minut pred koncem izključite, saj bo kljub vsemu še dovolj vroča, da se bo izbrana jed spekla do konca.

Dreamstime
Med pečenjem ne odpirajte pečice, saj se tako izgubi do 20 odstotkov energije.

Lonce med kuhanjem pokrijte

Če boste med kuhanjem lonec pokrili s pokrovko, bo voda hitreje zavrela, vi pa boste prihranili do 20 odstotkov energije za kuhanje. Kuhalno ploščo lahko prav tako izključite že pet minut pred koncem kuhanja, saj se bo hrana še vedno kuhala. Pri pogrevanju ne uporabljajte pečice, temveč raje uporabite mikrovalovno pečico ali pa jedi ponovno pogrejte v ponvi ali loncu.

Hladilnik in zamrzovalnik

Dreamstime
Lonec pokrijte s pokrovko, tako bo hrana kuhana tudi 15 minut prej

Če boste temperaturo v zamrzovalniku dvignili za samo eno stopinjo (s prednastavljenih –18 stopinj Celzija na –17), boste prihranili do pet odstotkov energije. Hladilnik in zamrzovalnik je smiselno postaviti v čim hladnejši prostor v domu ter od časa do časa preveriti tesnila. Pri živilih, ki jih hranite v hladilniku, pazite na rok uporabnosti in poskrbite za to, da hladilnik ni preveč poln, saj mora sicer delovati s polno močjo. Hrano nakupujte sistematično oziroma sproti, temperaturo pa regulirajte glede na potrebe. V času vaše odsotnosti od doma lahko zmanjšate hlajenje, vendar pred tem zaužijte vso pokvarljivo hrano.