Zanimivosti

Še pametnejši, varnejši in udobnejši dom

Vsebino omogoča Telemach
8. 10. 2021, 00.01
Posodobljeno: 11. 10. 2021, 14.22
Deli članek:

Digitalizacija in sodobne tehnologije so del našega vsakdana in nam omogočajo bolj lagodno življenje, tu pa vedno pomembnejšo vlogo igrajo pametni domovi. Slednji bodo s pomočjo inovativnih rešitev, ki jih prinaša mobilno omrežje pete generacije (5G), postali še pametnejši, varnejši in udobnejši.

V pametnih domovih med seboj komunicirajo telefoni, tablični računalniki in televizorji ter tudi naprave za internet stvari. Mednje med drugim sodijo svetila z glasovnim upravljanjem, pametne ključavnice na dotik, pametne klimatske naprave in hladilniki, ki uporabnikom lajšajo vsakodnevna opravila.

Nezanesljiva povezava lahko povzroči številne motnje v njihovem delovanju in rešitev za to se skriva v omrežju 5G. To namreč omogoča večjo zmogljivost in povezljivost med več napravami hkrati ter s tem večjo odzivnost in boljšo interakcijo med njimi. Slednje bo pripomoglo k izboljšani varnosti pri video nadzornih sistemih, odzivnosti detektorjev dima in odzivnosti protivlomnih naprav. Omrežje 5G bo domove pred vdori v sisteme varovalo mnogo bolje kot njegov predhodnik LTE/4G, omogočalo pa bo tudi video prenos v realnem času brez zamud ali motenj.

Mitja Bokun

V Sloveniji je prvi od operaterjev gigabitno omrežje s pravo 5G izkušnjo junija predstavil Telemach. Odtlej uspešno nadaljuje vzpostavitev omrežja pete generacije. Poleg Ljubljane, kjer je najprej začel postavljati bazne postaje, omrežje 5G zdaj ponuja tudi v Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Murski Soboti, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Velenju in na Ptuju, gradnjo pa seveda nadaljuje tudi drugod. S kombinacijo obstoječih LTE spektrov z novimi 3.500 in 700 Mhz, ki jih je pridobil na zadnji dražbi, tako zagotavlja največjo pokritost z gigabitnimi hitrostmi pri nas. S tem podjetje znova postavlja tehnološke temelje, ustvarja prednost pred konkurenco ter odgovarja na zahteve po vedno večjih hitrostih in kapacitetah omrežja.