Poglavitne razlike

Katera vhodna vrata izbrati za dobro zaščito doma

Mare Koren
7. 10. 2021, 21.30
Posodobljeno: 7. 10. 2021, 21.36
Deli članek:

Ali želite še pred zimo zamenjati vhodna vrata, pa ne veste, katera bi izbrali? Ponudba je precej bogata, na voljo so vrata iz PVC, lesena, aluminijasta ter vrata iz kombinacije lesa in aluminija. Poznate njihove prednosti?

Dreamstime
Ne pozabite na estetski videz vhodnih vrat, saj jih obiskovalec najprej opazi ob vstopu v vaš dom.

Vhodna vrata so del stavbnega pohištva, ki ga obiskovalec najprej opazi ob vstopu v vaš dom in naj bi bila zato tudi prijetnega videza. Pomembno je izbrati taka vhodna vrata, ki tako vizualno kot po materialu ustrezajo celotnemu objektu in prijazno vabijo k obisku. Cene vrat se precej razlikujejo, prav tako njihove karakteristike, materiali in varnostni sistemi. Tokrat se osredotočamo na materiale.

Vhodna vrata iz PVC

Dreamstime
PVC-vrata so med najbolj prodajanimi, tako zaradi cene kot dobrih lastnosti.

Poleg lesenih so med najbolj prodajanimi, čeprav je v zadnjih letih tudi vse več povpraševanja po aluminijastih in kombiniranih vratih. PVC- ali plastična vrata so pogosta izbira zaradi nizke cene in tudi gladke površine, ki jo je preprosto čistiti in vzdrževati. Takšna vrata so primerna tako za novogradnje kot nizkoenergijske hiše ter v primerih, ko se odločate za sanacijo starih vhodnih vrat. PVC-vrata so izjemno stabilna, imajo dolgo življenjsko dobo in ne izgubljajo funkcionalnosti. Ponašajo se z dobro toplotno in zvočno izolativnostjo ter so v primerjavi z lesom izjemno odporna proti vremenskim vplivom in UV-žarkom. Pragovi so navadno narejeni iz aluminija, v višini 20 milimetrov, s prekinjenim toplotnim mostom. Tako so toplotne izgube minimalne in možnost zamrznitve manjša.

Lesena vrata

Dreamstime
Med najpogostejšimi materiali za lesena vrata so smreka, hrast in macesen. Po navadi se uporabljata dvojno tesnjenje in pohodni termoizolacijski prag.

Les spada med materiale, ki dajejo predvsem občutek varnosti, moči in toplote, zato se številni odločijo prav za nakup lesenih vrat. Na voljo so različni modeli oziroma lesne linije, ki se idealno podajo tako k notranjemu kot zunanjemu ambientu, še posebno če ima objekt leseno fasado. Lesena vrata so praviloma narejena iz najustreznejših ekoloških profilov in imajo v primerjavi s PVC-profili boljšo toplotno izolativnost. Posebej dobro se podajo k starejšim objektom, saj s tradicionalnimi linijami odlično povezujejo klasično in modernejšo arhitekturo. Velikokrat se vključujejo v povezave s steklenimi površinami ter različnimi kombinacijami barv, tekstur in oblik.